Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

Administraţia Joseph Biden intenţionează să intensifice rolul Statelor Unite pe pieţele din zona Indo-Pacifică, în contextul în care China are rolul central în această zonă după decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), informează site-ul Axios.com.

242 afișări
Imaginea articolului Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

Sursa foto: Profimedia

Preşedintele Joseph Biden se va deplasa în Coreea de Sud şi în Japonia în perioada 20-24 mai. Turneul are rolul "avansării angajamentului în sensul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise" şi a consolidării alianţelor SUA cu Japonia şi Coreea de Sud, a declarat recent Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Vizita preşedintelui american în Japonia "coincide cu lansarea formală" a noului cadru economic regional coordonat de Statele Unite, a afirmat ambasadorul nipon la Washington, Koji Tomita.

Joseph Biden a anunţat la sfârşitul anului 2021 planul de lansare a Cadrului Economic în zona Indo-Pacifică (IPEF), care va include activităţi comerciale, standarde în domeniul digital, investiţii în energie ecologică şi în infrastructură. Proiectul nu va lua "forma unui acord comercial tradiţional", a explicat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo.

Japonia a îndemnat Statele Unite să adere la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), un tratat care a succedat Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), dar procedurile de aderare la acordul care include 11 ţări sunt îndelungate.

Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2017 retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, iar, în acest context, China a rămas principala putere economică în această zonă.

China a solicitat atât aderarea la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), dar a lansat şi propriul cadru comercial regional, Parteneriatul Complet Economic Regional, din care fac parte 15 naţiuni, printre care Australia şi Japonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici