Administraţia Obama confirmă că a discutat cu fizicianul iranian Shahram Amiri - VIDEO

Administraţia Obama a avut contacte cu fizicianul iranian Shahram Amiri, în timpul sejurului acestuia în Statele Unite, a admis marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

16 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama confirmă că a discutat cu fizicianul iranian Shahram Amiri - VIDEO

Administraţia Obama confirmă că a discutat cu fizicianul iranian Shahram Amiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Administraţia Statelor Unite s-a aflat în contact cu acesta", a declarat Philip Crowley.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că omul de ştiinţă iranian a informat Guvernul american în legătură cu dorinţa sa de a părăsi ţara. Însă, Crowley a refuzat să ofere orice alte detalii suplimentare.

O sursă din cadrul Departamentului de Stat a precizat, ulterior, sub protecţia anonimatului, că aceste contacte cu Amiri au avut loc "pe toată durata sejurului acestuia".

La sfârşitul lui martie, postul american de televiziune ABC a anunţat că Amiri, prezentat ca un fizician în domeniul nuclear, a părăsit Iranul şi colaborează cu CIA.

Fizicianul, despre care Teheranul a afirmat că a fost "răpit" de către serviciile de informaţii americane, a declarat marţi că s-a refugiat la biroul care reprezintă interesele iraniene din Washington.

El se află în Statele Unite "de bunăvoie (...), de o anumită perioadă" şi este "liber să plece", a declarat Departamentul de Stat.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe a anunţat că Shahram Amiri a părăsit miercuri Statele Unite, urmând să revină în Iran.

"Graţie eforturilor depuse de Republica islamică (Iran) şi cooperării Ambasadei Pakistanului la Washington, Shahram Amiri a părăsit, cu câteva minute în urmă teritoriul american, pentru a reveni în Iran, printr-o ţară terţă", a declarat Ramin Mehmanparast, citat de agenţia Isna.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici