Administraţia Obama va reduce restricţiile impuse Cubei

Preşedintele american Barack Obama va lua primele măsuri pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Havana, prin diminuarea restricţiilor asupra comerţului şi călătoriei, generând speranţe privind eventuala ridicare a embargoului impus în urmă cu 40 de ani, relatează The Observer, în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama va reduce restricţiile impuse Cubei

Administraţia Obama va reduce restricţiile impuse Cubei

Înaintea summitului Americilor din Trinidad şi Tobago, administraţia Obama va reduce nivelul controalelor aplicate călătorilor şi va elimina limitele impuse asupra sumelor pe care americanii de origine cubaneză le pot trimite în insulă.

"Efectul asupra cetăţenilor cetăţeni obişnuiţi va fi semnificativ. Va îmbunătăţi situaţia şi va fi foarte bine primit", a declarat un diplomat occidental de la Havana. Aceste măsuri vor răsturna politicile lui George W. Bush, dar nu vor modifica semnificativ relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba, a adăugat el.

Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege de 410 miliarde de dolari care urmează să fie votat în această săptămână. Legislaţia va permite cetăţenilor americani să-şi viziteze anual rudele din Cuba, spre deosebire de o dată la trei ani. Totodată, va fi eliminată o prevedere prin care Havana trebuia să plătească în avans pentru importul produselor alimentare din Statele Unite.

Obama a propus Cubei măsuri care ar dezgheţa parţial o politică suspendată de când John F. Kennedy a încercat să izoleze statul comunist. Preşedintele Kennedy a impus la 7 feburarie 1962 un embargo economic şi comercial asupra Cubei, după ce Guvernul lui Fidel Castro a expropriat proprietăţi ale Statelor Unite. Elemente din cadrul blocadei au fost fie înăsprite sau relaxate de preşedinţii americani care i-au succedat lui Kennedy. Excepţie au făcut exporturile de alimente şi medicamente. George W. Bush a impus de asemenea restricţii asupra călătoriilor şi a trimiterii de sume de bani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici