Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing

Statele Unite se vor concentra pe contracararea ameninţărilor generate de China, a afirmat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken, avertizând că apropierea dintre Beijing şi Moscova trebuie să genereze preocupări pentru naţiunile din zona Indo-Pacifică.

4820 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing

Sursa foto: Profimedia

"Chiar când Rusia se mobiliza în mod clar pentru a ataca Ucraina, preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin afirmau că prietenia dintre cele două ţări era «fără limite». Acest lucru ar trebui să genereze semnale de alarmă pentru toţi cei care locuiesc în zona Indo-Pacifică", a declarat Antony Blinken într-un discurs rostit la Universitatea George Washington.

Blinken a subliniat totuşi că Statele Unite nu vor un conflict cu Administraţia de la Beijing. "Sarcina noastră este să demonstrăm încă o dată că democraţia poate face faţă provocărilor urgente, să creăm oportunităţi, să avansăm demnitatea umană, să demonstrăm că viitorul le aparţine celor care cred în libertate şi că toate ţările îşi pot alege direcţia fără a fi constrânse. Nu vrem un conflict sau un Război Rece, dimpotrivă, suntem determinaţi să le evităm pe amândouă", a precizat Antony Blinken, citat de CNN.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite urmăresc atent activităţile Chinei. "Chiar dacă războiul preşedintelui Putin continuă, noi vom rămâne concentraţi pe cea mai gravă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaţionale, cea generată de Republica Populară China", a atras atenţia Antony Blinken.

Administraţia de la Beijing tocmai a elaborat un acord amplu de cooperare în domeniul securităţii cu naţiuni din zona Pacificului, în ceea ce este considerată o nouă tentativă de extindere a influenţei regionale.

Administraţia Chinei a transmis, luni, un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden despre intenţia de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac chinez. Preşedintele Joseph Biden a sugerat luni, în cursul vizitei în Japonia, că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Afirmaţiile preşedintelui american par a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat".

Însă Administraţia Xi Jinping a reacţionat vehement la declaraţiile preşedintelui american. Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden. "Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia Ministerul chinez de Externe.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici