Administraţia SUA crede că firme şi bănci din China ajută Iranul să dezvolte arme nucleare

Administraţia Obama susţine că mai multe firme şi bănci din China ajută Iranul să îşi îmbunătăţească tehnologia nucleară şi să dezvolte arme nucleare şi a cerut Chinei să oprească această activitate, a declarat un oficial american, citat de Washington Post în ediţia electronică.

21 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA crede că firme şi bănci din China ajută Iranul să dezvolte arme nucleare

Administraţia SUA crede că firme şi bănci din China ajută Iranul să dezvolte arme nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul unei vizite la Beijing luna trecută, o delegaţie condusă de Robert J. Einhorn, consilierul special al Departamentului de Stat pe probleme de neproliferare şi controlul armelor, a prezentat o "listă semnificativă" de companii şi bănci omologilor lor chinezi, a declarat oficialul american de rang înalt, care a solicitat anonimatul. Potrivit acestuia, administraţia Obama crede că aceste companii încalcă regimul sancţiunilor ONU, deşi statul chinez nu le-a autorizat activităţile.

Administraţia Obama se vede nevoită să exercite presiuni asupra Beijingului pentru a opri aceste activităţi şi a limita investiţiile chineze în industria energetică iraniană. Oficialii americani susţin că trebuie păstrată însă şi capacitatea de a lucra cu China pe teme cum ar fi valoarea monediei sale naţionale, sau stabilitatea Coreei de Nord. În acelaşi timp, administraţia americană vrea să facă progrese în eforturile sale de a împiedica Iranul să construiască o armă nucleară şi să convingă alte state importante că statul chinez nu primeşte un tratament preferenţial din cauza necesităţilor sale energetice.

Implicarea Chinei în sectorul energetic iranian şi rolul pe care unele din companiile sale se pare că l-ar avea în modernizarea Teheranului ar putea afecta relaţiile dintre Statele Unite şi China, comentează Washington Post.

După ce Consiliul de Securitate al ONU a autorizat sancţiuni împotriva Iranului în iunie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Canada au adoptat legi pentru a restricţiona şi mai mult investiţiile în sectorul energetic iranian.

China rămâne astfel ultima economie importantă cu investiţii semnificative în acest domeniu, după ce Rusia a anulat recent vânzarea de rachete antiaeriene avansate Iranului. "China este în prezent singurul stat cu o industrie petrolieră şi gazieră majoră care este pregătită să facă afaceri cu Iranul. Toţi ceilalţi s-au retras. Sunt singurii care au mai rămas", a mai spus oficialul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici