Administraţia SUA respinge acuzaţiile că ar furniza Ucrainei informaţii despre ţinte din Rusia

Administraţia Joseph Biden a respins, joi seară, acuzaţiile Moscovei că ar furniza Ucrainei informaţii despre obiective militare de pe teritoriul Rusiei, după o serie de atacuri raportate de autorităţile ruse.

358 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA respinge acuzaţiile că ar furniza Ucrainei informaţii despre ţinte din Rusia

"Nu am nicio informaţie despre faptul că ucrainenii au comis sau nu astfel de operaţiuni, v-aş recomanda să îi întrebaţi pe ei", a răspuns generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, la o întrebare privind atacuri raportate pe teritoriul Rusiei.

"Pot spune clar că ideea conform căreia Statele Unite le furnizează informaţii secrete sau alte date ucrainenilor, pentru a localiza obiective de pe teritoriul Rusiei, este absurdă. Noi nu suntem în război cu Rusia, nici nu vrem război cu Rusia", a subliniat Pat Ryder, conform agenţiei Reuters şi cotidianului The Jerusalem Post.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat joi, la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva, că Washingtonul probabil a furnizat Kievului informaţii despre obiective militare de pe teritoriul Rusiei. "În urmă cu ceva timp, Kievul a lansat atacuri cu drone asupra unor baze militare în care sunt staţionate avioane cu autonomie mare, în regiunile Saratov şi Riazan. Noi ştim că aceste atacuri nu ar fi fost niciodată posibile în lipsa unei asistenţe de amploare şi sofisticate din partea Statelor Unite pentru armata ucraineană, inclusiv pentru localizarea ţintelor, prin furnizarea de informaţii şi chiar asistenţă tehnică", a afirmat Serghei Riabkov, citat de Agenţia France-Presse.

În decembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a raportat atacuri cu drone asupra unor baze militare, incidente soldate cu trei morţi. Una dintre bazele aeriene atacate a fost Engels, situată în regiunea sudică Saratov, unde sunt staţionate bombardiere strategice. Ucraina nu a recunoscut că ar fi comis atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, dar nici nu a negat acuzaţiile.

Autorităţile ruse au atribuit marţi Ucrainei o serie de atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. Guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobiov, a declarat, potrivit CNN, că o dronă s-a prăbuşit în localitatea Gubastovo, la sud-est de capitala Rusiei. Alte atacuri cu drone au fost raportate în apropierea frontierei Rusiei cu Belarus, precum şi în regiunile Krasnodar şi Adigea, dronele fiind doborâte de sistemele antiaeriene. Administraţia de la Kiev a negat, miercuri, că ar fi încercat să comită atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, subliniind că forţele militare ucrainene acţionează strict pe teritoriul Ucrainei.

Joi, serviciile de securitate ruse au anunţat că situaţia din regiunea Breansk, situată în vestul Rusiei, unde au fost raportate incidente armate pe care preşedintele Vladimir Putin le-a catalogat drept acţiuni "teroriste", este sub control. Situaţia din districtul Klimovski, situat în regiunea Breansk, este sub control, a comunicat Serviciul Federal de Securitate (FSB). Guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz, a declarat că două persoane au fost ucise în localitatea Liubecean. Un atac cu obuze a fost raportat în satul Suşani, iar o clădire a ars. Au fost raportate atacuri, probabil cu drone, şi în regiunea rusă Kursk, iar un civil a fost ucis, altul fiind rănit.

Kievul a catalogat drept "provocări" incidentele armate raportate de Moscova. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Oficiali ucraineni şi americani au avertizat în trecut că Rusia intenţionează să organizeze atacuri false pe care să le atribuie Ucrainei, pentru a justifica amplificarea conflictului militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici