Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie în favoarea independenţei Polineziei franceze

Adunarea Generală ONU a adoptat vineri o rezoluţie prin care Polinezia franceză este plasată pe lista teritoriilor care trebuie decolonizate, Franţa catalogând votul, care este simbolic, drept o "ingerinţă" în afacerile interne.

189 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie în favoarea independenţei Polineziei franceze

Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie în favoarea independenţei Polineziei franceze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de rezoluţie, prezentat de mai multe state mici din Oceanul Pacific precum Insulele Solomon, Nauru, Tuvalu şi Samoa, a fost adoptată prin consens şi are doar valoare de recomandare. Franţa nu a participat la dezbatere.

Textul afirmă "dreptul inalienabil al populaţiei din Polinezia franceză la autodeterminare şi la independenţă", invitând Guvernul de la Paris "să faciliteze şi să accelereze procesul echitabil şi efectiv de autodeterminare".

Rezoluţia deschide calea organizării unui referendum privind statutul Polineziei franceze. Mai multe ţări - inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda şi Statele Unite - s-au distanţat de această rezoluţie.

De curând, partidul preşedintelui separatist polinezian Oscar Temaru a pierdut alegerile locale în faţa formaţiunii lui Gaston Flosse, un politician care pledează doar pentru autonomia Polineziei franceze. Gaston Flosse ar urma să fie ales de către Parlamentul local, vineri, preşedinte al Polineziei franceze.

"Această rezoluţie este o ingerinţă flagrantă, o totală lipsă de respect pentru alegerile democratice din Polinezia", a reacţionat Philippe Lalliot, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, citat de AFP. "Pe 21 aprilie şi pe 5 mai, alegătorii polinezieni au ales noua componenţă a Parlamentului teritorial. Alegătorii s-au pronunţat cu o largă majoritate în favoarea actualului statut de autonomie", reaminteşte Lalliot.

"De fapt, rezoluţia neagă voinţa exprimată în mod clar de populaţia polineziană prin sufragiu universal. Parisul este determinat să continue, cu Guvernul din Polinezia franceză, promovarea dezvoltării politice, economice şi sociale a Polineziei franceze", adaugă Lalliot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici