Afganistanului "nu-i pasă" de realegerea lui Barack Obama pentru că SUA au "eşuat"

Realegerea preşedintelui american Barack Obama a fost primită cu indiferenţă în Afganistan, unde populaţia se teme că ţara va cădea din nou pradă războiului după retragerea trupelor occidentale prevăzută pentru sfârşitul lui 2014.

419 afișări
Imaginea articolului Afganistanului "nu-i pasă" de realegerea lui Barack Obama pentru că SUA au "eşuat"

Afganistanului "nu-i pasă" de realegerea lui Barack Obama pentru că SUA au "eşuat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama şi rivalul său republican au fost de acord cel puţin asupra unui punct în timpul maratonului electoral: retragerea militarilor americani până la sfârşitul lui 2014, chiar dacă prima putere mondială nu a reuşit să-i învingă pe insurgenţii talibani în Afganistan.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a afirmat recent că alegerea lui Romney sau Obama va avea un impact redus pentru ţara sa, considerată de necucerit şi denumită "cimitirul imperiilor", unde Statele Unite, împreună cu aliaţii din NATO, poartă din 2001 cel mai îndelungat război din istoria lor.

Preşedintele afgan Hamid Karzai l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa şi a dorit consolidarea relaţiilor bilaterale pe baza unor "interese ale celor două ţări", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

De-a lungul Afganistanului, populaţia se manifesta mai degrabă indiferentă faţă de această victorie.

"Pentru mine, aceste alegeri contează prea puţin", spune Nasrullah, un vânzător de telefoane mobile în provincia Kandahar (sud), una dintre regiunile cele mai afectate de conflictul în care forţele afgane şi aliaţii lor occidentali luptă împotriva rebelilor talibani.

"Obama sau Romney, a fost acelaşi lucru pentru mine. Nici fostul preşedinte Bush, nici Obama nu au fost în măsură să rezolve problemele Afganistanului", adaugă Nasrullah.

Victoria lui Obama, "cui îi pasă!", dezaprobă Fazil Mohammad, un bărbat în vârstă întâlnit în acelaşi oraş, pentru care "nu contează cine a câştigat" fiindcă "nu este vorba de alegeri afgane".

Acest sentiment de oboseală şi indiferenţă se întâlneşte şi în capitala Kabul, unde numeroase organizaţii internaţionale şi-au stabilit sediul. "Politicile tuturor preşedinţilor americani au eşuat în ţările musulmane fiindcă ei au doar propriile interese", spune indispus Mohammed Sharif Athar, student în drept islamic la Kabul.

"De când Obama este la putere, problemele au crescut în Afganistan, prin urmare, l-aş fi preferat pe Romney deoarece este republican ca Bush. Bush a fost generos, a cheltuit sume colosale în Afganistan", apreciază Mohammad Haroun, unul dintre puţinii studenţi care îşi afişează preferinţa pentru unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale americane.

În Afganistan, unde o mare parte a populaţiei se teme că sfârşitul misiunii NATO în 2014 va însemna revenirea la putere a talibanilor şi va aduce un nou război civil, alegerile prezidenţiale americane nu au fost urmărite deloc.

Ambasadorul american la Kabul, James Cunningham, a repetat recent pentru jurnalişti că preşedintele Obama va respecta "parteneriatul strategic" cu Afganistanul, care va stabili cadrul relaţiilor dintre cele două ţări după 2014. Cu toate acestea, textul exclude două subiecte extrem de sensibile: menţinera pe termen lung a unor baze militare americane şi statutul legal al militarilor care vor rămâne pentru a instrui forţele de securitate afgane. Washingtonul încă nu a precizat câţi militari "necombatanţi" vor rămâne în Afganistan după 2014.

În afară de Bagram, Kabul şi Kandahar, Washingtonul mai dispune de baze militare strategice mari în vestul ţării, lângă frontiera iraniană, şi în sud-est, în apropiere de zonele tribale pakistaneze. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici