AFP: Atentatul de pe aeroportul din Beijing, un act disperat împotriva unor abuzuri de putere

Atentatul cu bombă artizanală comis sâmbătă pe un aeroport din Beijing de un bărbat care s-a plâns că a fost supus unor brutalităţi din partea poliţiei, ilustrează, potrivit unor experţi, o creştere a nivelului frustrărilor, în China, faţă de abuzuri de putere comise de autorităţi locale.

121 afișări
Imaginea articolului AFP: Atentatul de pe aeroportul din Beijing, un act disperat împotriva unor abuzuri de putere

AFP: Atentatul de pe aeroportul din Beijing, un act disperat împotriva unor abuzuri de putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorul atacului, Ji Zhongxing, în vârstă de 34 de ani, a fost şofer de moto-taxi în oraşul Dongguan (sud), unde a fost bătut dur de poliţişti locali în 2005, potrivit presei chineze.

Loviturile i-au produs o paralizie, fiind nevoit să de deplaseze într-un scaun cu rotile. Pierzându-şi orice speranţă să i se facă dreptate, el a detonat o bombă artizanală într-un terminal, la sosire, pe aeroport, cu scopul de a atrage atenţia asupra cazului său.

Explozia, care l-a rănit pe Ji Zhongxing şi pe un poliţist care a venit la el, a suscitat reacţii de simpatie pe reţele de socializare, un navigator pe Internet apreciind că "nu este la fel de periculos ca poliţiştii care l-au bătut".

Cazul său reprezintă un ecou a numeroase cazuri similare de brutalitate comise de angajaţi ai administraţiilor locale. Săptămâna trecută, moartea unui vânzător de pepeni bătut de membri ai unor brigăzi de ordine municipale, la Hunan (centru), a provocat un val de indignare.

"Evident, explozia (de pe aeroportul din Beijing) a fost foarte vizibilă, din cauza locului", dar, în general, "nemulţumirea faţă de autorităţile locale este foarte puternică", a declarat Kerry Brown, un expert în politici chineze la Universitatea din Sydney.

"Dacă te gândeşti cât de furioase sunt asemenea persoane, probabil că este suprinzător că nu apar mai frecvent" acte disperate de acest tip, a adăugat el.

Peste 180.000 de manifestaţii - cu subiecte ce merg de la o opoziţie faţă de proiecte industriale şi până la corupţie - au loc anual în China, potrivit unor estimări ale unor universitari, în contextul în care Guvernul cheltuie sume uriaşe pentru "menţinerea stabilităţii".

Problema cetăţenilor nemulţumiţi este că posibilităţile lor de a recurge la justiţie sunt limitate, în contextul în care tribunalele sunt supuse unor influenţe politice şi afectate de corupţie.

Un sistem menit să permită depunerea, la Beijing, a unor plângeri împotriva autorităţilor locale, este criticat în mod frecvent pentru lipsa sa de eficienţă, petiţionarii fiind deseori încarceraţi.

Executivul oraşului Dongguan a respins, în acest weekend, acuzaţiile lui Ji Zhongxing, afirmând că şoferul a fost rănit într-un accident rutier. El a adăugat că solicitările acestuia privind acordarea unor compensaţii au fost respinse de către justiţie, dar că autorităţile au fost de acord, până la urmă, să îi ofere "un ajutor" în valoare de 100.000 de yuani (12.890 de euro).

Acest lucru este privit cu scepticism de navigatori pe Internet. "Dacă Guvernul local nu avea vreo responsabilitate, de ce să-i dea 100.000 de yuani? Dacă a fost angajată răspunderea sa, de nu s-a tratat cazul conform legii?", se întreabă avocatul Li Weimin pe un microblog.

Cadre locale sunt "în prima linie", deoarece fac "treaba murdară a statului", colectând impozite şi aplicând politica privind copilul unic, afectându-şi imaginea prin recurgerea frecventă la violenţă şi muşamalizând incidente, a subliniat Brown.

Aceste diferende cu autorităţile locale există de mult timp şi este dificil să se spună dacă sunt tot mai frecvente sau dacă sunt mai mediatizate, în prezent, a declarat Joseph Cheng, un profesor de politică la City University din Hong Kong.

Reacţii de furie îmbracă uneori forme extreme. Un bărbat a incendiat, în iunie, un autobuz la Xiamen (sud), omorând aproape 50 de persoane. El a declarat într-un mesaj postat pe microblog că a contactat, fără vreun rezultat, poliţia locală de 56 de ori, pentru o plângere privind indemnizaţii în domeniul securităţii sociale.

În 2008, un tânăr în vârstă de 28 de ani a înjunghiat şase poliţişti, la Shanghai, după care a declarat că vrea să se răzbune pentru arestări abuzive.

Aceste acte teribile "reflectă nemulţumiri ale oamenilor obişnuiţi", a comentat Cheng, în opinia căruia Beijingul ar putea să creeze un sistem menit să pedepsească erori grave comise de funcţionari din eşaloanele inferioare.

Preşedintele Xi Jinping, învestit în funcţie în martie, a îndemnat cadrele de la toate nivelurile să "servească poporul mai bine".

Însă este improbabil ca autorităţile să se angajeze în reforme de mare amploare, a apreciat Brown.

"Ele continuă să caute mai degrabă să controleze (nemulţumirile), în loc să vizeze cauzele lor profunde", ceea ce nu poate decât să sporească riscurile unei explozii a frustrărilor acumulate, a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici