AFP: Participanţi la contramanifestaţia puterii la Kiev, plătiţi şi puţin entuziaşti

Participanţi aduşi din ţară la contramanifestaţia organizată de putere sâmbătă, în apropiere de manifestaţia proeuropenilor, afirmă că li s-a promis suma de 250 de grivne (aproximativ 20 euro), iar susţinătorii lui Ianukovici erau mai puţin entuziaşti decât cei ai opoziţiei.

605 afișări
Imaginea articolului AFP: Participanţi la contramanifestaţia puterii la Kiev, plătiţi şi puţin entuziaşti

AFP: Participanţi la contramanifestaţia puterii la Kiev, plătiţi şi puţin entuziaşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost înşelaţi!", declară Tetiana, o pensionară ucraineană, care afirmă că nu ştia că, acceptând să vină sâmbătă la Kiev, avea să participe la un miting de susţinere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

"Ni s-a spus că această manifestaţie ar fi pentru pace şi unitatea Ucrainei, iar la faţa locului s-a dovedit că este un miting în favoarea Partidului Regiunilor" al preşedintelui Ianukovici, se plânge Tetiana Skliarenko, în vârstă de 58 de ani, care locuieşte în oraşul Koziatîn, la sud-vest de Kiev, şi care a parcurs aproximativ 200 de kilometri cu autobuzul, într-un grup, fără să fie remunerată.

Ea spune că a înţeles despre ce este vorba abia când a ajuns în Piaţa Europa, unde puterea a organizat sâmbătă o mare contramanifestaţie, la doar câteva sute de metri distanţă de Piaţa Independenţei (Maidan), centrul mişcării proeuropene, care contestă regimul.

"Organizatorii au promis că ne vor plăti 250 de grivne (un pic peste 20 de euro, o sumă care a devenit atractivă într-o ţară aflată în criză). Nu i-am primit încă", mărturiseşte ea, şoptind "poate după miting, în autobuz".

Această manifestaţie, la care au participat aproximativ 35.000 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP - 60.000 potrivit poliţiei sau 200.000 potrivit organizatorilor -, se dorea o demonstraţie în forţă, cu o zi înaintea unei mari mobilizări a opoziţiei prevăzute duminică.

Însă participanţii la mitingul puterii păreau mai puţin entuziaşti decât cei din tabăra adversă.

Agitând steaguri de culoarea albastră ale Partidului Regiunilor sau albastru-galbene ale Ucrainei, dar şi portrete ale lui Viktor Ianukovici, pe care se putea mesajul "Suntem cu dumneavoastră", manifestanţii au defilat în tăcere, fără să scandeze vreun slogan.

"Mâine mă voi duce la Maidan, nepoata mea manifestează gratuit", spune Tetiana.

Mikola Fedorov, alt manifestant, în vârstă de 66 de ani, venit de la Bila Ţerkva, în regiunea Kiev, subliniază că nu este susţinătorul Guvernului.

"Sunt aici pentru a susţine unitatea ţării, nu Guvernul", a declarat el pentru AFP.

"Nu trebuie să se încerce să se adune milioane de oameni aici. Este inutil să se organizeze concursuri de manifestaţii. Aşa ne vom ridica unii împotriva altora şi ce se va alege de ţară?", se întreabă el.

Mişcarea de contestare a puterii, provocată de refuzul preşedintelui de a semna un acord de asociere cu UE şi reorientarea către Rusia, este cea mai importantă de la "revoluţia portocalie" din 2004, care i-a adus la putere pe prooccidentali.

Dispersarea violentă a unei manifestaţii a unor studenţi, pe 30 noiembrie, când au fost rănite zeci de persoane, a conslidat mobilizarea, iar manifestanţii proeuropeni cer de atunci ca Ianukovici să demisioneze.

Este vorba despre o criză cu un rezultat incert, care nu este pe placul tuturor.

"Vrem stabilitate", a declarat Dmitro Horunîi, în vârstă de 29 de ani. "Manifestaţiile distrug economia", subliniază el.

"Vreau să am un loc muncă şi să îmi câştig existenţa. Fără calm şi stabilitate, acest lucru nu este posibil", afirmă Natalia Bughera, o agricultoare venită din regiunea Cerkasi (centru).

"Să fiţi siguri, avem suficientă forţă să remediem această situaţie", a oferit asigurări premierul Mikola Azarov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici