AFP: Turcia se arată ameninţătoare faţă de Siria pentru a evita un război

Autorizaţia cerută de Guvernul turc Parlamentului pentru a desfăşura operaţiuni militare în Siria urmăreşte în primul rând să descurajeze Damascul să continue atacurile împotriva Turciei, care vrea să evite o escaladare a situaţiei ce ar putea conduce la un război cu vecinul său, relatează AFP.

761 afișări
Imaginea articolului AFP: Turcia se arată ameninţătoare faţă de Siria pentru a evita un război

AFP: Turcia se arată ameninţătoare faţă de Siria pentru a evita un război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abia digerată pierderea unuia dintre avioanele sale de luptă doborât în iunie de apărarea antiaeriană siriană, tirurile siriene lansate miercuri asupra localităţii de frontieră Akçakale, care au provocat moartea a cinci civili, au dat alarma unei riposte pentru Ankara împotriva regimului sirian.

"Este un incident foarte grav care depăşeşte limitele", a declarat miercuri seara, după bombardament, vicepremierul Besir Atalay, pentru a rezuma exasperarea ţării sale.

Prin urmare, armata turcă a trecut la acţiune şi a bombardat sporadic, începând de miercuri, poziţiile armatei siriene în jurul postului de frontieră Tall al-Abyad. Premierul Recep Tayyip Erdogan a cerut Adunării autorizaţia oficială de a ordona o intervenţie a trupelor turce pe teritoriul sirian.

"Ceea ce s-a întâmplat are potenţialul de a degenera într-un conflict internaţional trebuie să vedem ce se va întâmpla la nivelul NATO şi dacă Parlamentul turc îi va da Guvernului mandat să lanseze operaţiuni în Siria", a apreciat Riad Kahwaji, de la Institutul de analiză militară pentru Orientul Mijlociu şi Golful Persic (Inegma).

Dar potrivit apropiaţilor săi, premierul turc nu intenţionează să joace cartea escaladării militar. "Este vorba mai întâi de a descuraja, Turcia nu pleacă la război", a declarat pentru AFP o sursă apropiată Guvernului, "dar aceste atacuri nu pot continua".

De asemenea, mai mulţi oficiali din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la putere au respins retorica beligerantă exprimată joi de unele titluri din presa turcă.

"Turcia nu caută să intre în război dar este perfect capabilă să se apere de orice atac ce îi ameninţă suveranitatea", a declarat unul dintre vicepreşedinţii partidului, Ömer Celik.

"Toate ţintele militare au fost bombardate în timpul nopţii în mod disuasiv", a declarat un alt oficial al partidului şi consilier apropiat al premierului, Yalçin Akdogan. "Au primit lecţia necesară", a adăugat el, "totul va depinde acum de atitudinea Siriei".

De la începutul ostilităţilor în Siria, în martie 2011, opinia publică turcă, ce se confruntă deja de aproape 30 de ani cu rebeliunea separatistă kurdă, se opune în marea sa majoritate unei intervenţii în Siria.

Un sondaj publicat joi de cotidianul de mare tiraj Hürriyet a confirmat că 62 la sută dintre turci se opun textului dezbătut şi aprobat, joi, de Parlament.

Chiar dacă şi-a consolidat prezenţa la frontiera cu Siria în ultimele luni, armata turcă a rămas prudentă până în prezent.

"Este vorba în special de a arăta că armata (turcă) este capabilă să intervină în orice moment dar aceasta nu vrea să însemne că va intra în război", a conchis generalul în retragere Armagan Kuloglu pentru postul privat de televiziune NTV.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici