CONFLICTUL TURCIA-SIRIA: Parlamentul turc autorizează operaţiunile militare în Siria

Parlamentul turc a autorizat, joi, operaţiunile militare în Siria, anunţă presa turcă. Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce.

4573 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL TURCIA-SIRIA: Parlamentul turc autorizează operaţiunile militare în Siria

Parlamentul turc autorizează operaţiunile militare în Siria

Imediat ce şedinţa parlamentară s-a încheiat, vicepremierul turc Besir Atalay s-a grăbit să precizeze că textul votat nu oferă mandat Guvernului să intre în război cu Siria. 

"Această moţiune (a Guvernului turc) nu este o moţiune de război", a declarat Atalay în faţa presei, precizând că aceasta are un caracter "disuasiv".

Oficialul guvernamental a adăugat că Siria a prezentat scuze Turciei după tirurile de obuze care au provocat moartea a cinci civili turci şi au determinat Ankara să riposteze şi să bombardeze poziţii ale armatei preşedintelui Bashar al-Assad. 

"Partea siriană recunoaşte ce a făcut şi se scuză. Ei asigură că un astfel de incident nu se va repeta", a subliniat Atalay.

Autorizaţia parlamentară votată joi îi permite Guvernului, timp de un an, să ordoneze operaţiuni armate în Siria. "Activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (...) şi din acest motiv pot ameninţa securitatea noastră naţională", justifică textul.

Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară în exterior trebuie autorizată în prealabil de Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici