Africa de Sud l-a convocat pe ambasadorul SUA după acuzaţiile privind înarmarea Rusiei

Ministerul sud-african de Externe a anunţat, vineri, convocarea ambasadorului Statelor Unite, Reuben Brigety, pentru a oferi explicaţii după ce a acuzat Africa de Sud că a furnizat armament Rusiei, lucru negat de Administraţia de la Pretoria.

1359 afișări
Imaginea articolului Africa de Sud l-a convocat pe ambasadorul SUA după acuzaţiile privind înarmarea Rusiei

Ambasadorul Statelor Unite la Pretoria, Reuben Brigety

"Africa de Sud acordă o mare valoare relaţiilor cu Statele Unite ale Americii. Sunt relaţii cordiale, puternice şi reciproc avantajoase. Departamentul pentru Relaţiile Internaţionale şi Cooperare îl va convoca astăzi pe ambasadorul SUA din Africa de Sud, după afirmaţiile făcute ieri. (...) Ministrul sud-african de Externe, Naledi Pandor, va avea o discuţie cu omologul său american, Antony Blinken", a declarat vineri, într-un mesaj transmis prin Twitter, Clayson Monyela, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-african de Externe.

"Comitetul naţional sud-african pentru Controlul Armamentului nu a înregistrat nicio aprobare pentru armament destinat Rusiei în perioada în care a avut loc acest incident. Prin urmare, salutăm investigaţia ordonată de preşedintele Cyril Ramaphosa în scopul stabilirii faptelor şi a autorilor. Dacă au fost comise infracţiuni, legea va fi aplicată", a precizat Clayson Monyela.

Administraţia din Africa de Sud a respins, joi seară, acuzaţiile Statelor Unite privind furnizarea de armament Rusiei, exprimând "dezamăgire" în legătură cu atitudinea Washingtonului. "Acuzaţiile sunt o dezamăgire", a comunicat Preşedinţia Africii de Sud. Biroul preşedintelui Cyril Ramaphosa a argumentat că Washingtonul nu a furnizat dovezi care să susţină acuzaţiile. "În cursul recentelor interacţiuni dintre oficiali sud-africani şi oficiali americani, a fost abordat cazul navei Lady R şi s-a stabilit că investigaţia îşi va urma cursul şi că serviciile americane vor furniza dovezile pe care le deţin", a subliniat Preşedinţia sud-africană.

"Investigaţia ar fi o etapă bine-venită", a reacţionat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Statele Unite suspectează Africa de Sud că a furnizat armament Rusiei, în contextul invaziei militare în Ucraina, a afirmat joi ambasadorul american la Pretoria, Reuben Brigety. Administraţia de la Washington "este convinsă că la bordul unei nave comerciale ruse au fost încărcate arme şi muniţie", în decembrie 2022, în Africa de Sud, a declarat Reuben Brigety. "Furnizarea de armament Rusiei este un lucru extrem de grav", a atras atenţia ambasadorul american în Africa de Sud. Diplomatul american a precizat că suspiciunile se referă la prezenţa unei nave comerciale ruse, Lady R, în baza navală sud-africană Simon's Town, în decembrie 2022.

Statele Unite au criticat în mai multe rânduri intensificarea relaţiilor între Africa de Sud şi Rusia. În februarie, Africa de Sud a găzduit exerciţii la care au participat nave militare din Rusia şi China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici