Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, îngrijorată de scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima

Reactoarele centralei nucleare japoneze Fukushima sunt într-o stare stabilă, însă apa contaminată reprezintă în continuare cea mai mare problemă, a anunţat marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, citat de AFP.

296 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, îngrijorată de scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, îngrijorată de scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reactoarele avariate sunt într-o stare stabilă", a declarat Amano, în cadrul unei vizite la Bratislava, subliniind că trebuie să fie luate în considerare anumite riscuri externe.

"Prioritatea cea mai importantă este gestionarea apei contaminate", a afirmat el, în contextul unui risc de scurgere a apei radioactive în Oceanul Pacific, din cauza ploilor puternice din ultima perioadă.

"De asemenea, este important să soluţionăm problema decontaminării în zonele din apropierea" centralei, pentru ca zeci de mii de persoane evacuate să se poată întoarce la casele lor, a adăugat directorul AIEA.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei avariate de la Fukushima, a explicat luni că apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în aproximativ o mie de rezervoare sau acumulată sub complexul atomic. TEPCO luptă de peste doi ani şi jumătate cu acest lichid, a cărui cantitate creşte în fiecare zi.

Experţi ai AIEA se află în prezent în Japonia pentru a studia progresele realizate în decontaminarea zonei din jurul complexului, pe care aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite s-o părăsească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici