AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu este în măsură să confirme caracterul paşnic al programului nuclear iranian, a afirmat luni directorul acesteia, Yukiya Amano, în cadrul conferinţei privind Tratatul de Neproliferare (TNP).

22 afișări
Imaginea articolului AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian

AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cazul Iranului, agenţia continuă să efectueze controale pentru a se asigura că materialele (nucleare) declarate nu sunt deturnate", a declarat Yukiya Amano.

Dar AIEA "rămâne incapabilă să confirme că toate materialele nucleare sunt folosite în mod pacific, deoarece Iranul nu cooperează aşa cum ar trebui", a adăugat el.

AIEA a propus în octombrie ca Iranul să îi livreze, mizând pe bunăvoinţă, 70 la sută din uraniul său slab îmbogăţit pentru a-l transforma, în Rusia apoi în Franţa, în combustibil îmbogăţit la 20 la sută, pentru reactorul de cercetare medicală din Teheran.

Invocând o "lipsă de încredere", Teheranul a respins oferta şi a propus un schimb de combustibil simultan pe teritoriul său şi în cantităţi mai mici, dar această contrapropunere a fost refuzată de occidentali.

Aceştia din urmă acuză Iranul că încearcă să se doteze în secret cu arma atomică, în timp ce Teheranul dă asigurări că programul său de îmbogăţire a uraniului este strict civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici