Al 3-lea pachet major de sprijin împotriva inflaţiei, în Spania

Al 3-lea pachet major de sprijin împotriva inflaţiei, în Spania. Guvernul oferă oamenilor un bonus unic de 200 de euro şi prelungeşte cu un an subvenţiile pentru călătoriile cu trenul pentru navetişti şi limitarea creşterii chiriilor.

464 afișări
Imaginea articolului Al 3-lea pachet major de sprijin împotriva inflaţiei, în Spania

Al 3-lea pachet major de sprijin împotriva inflaţiei, în Spania

Spania a anunţat marţi măsuri în valoare de 10 miliarde de euro pentru a atenua dificultăţile cauzate de inflaţie, în cadrul celui de-al 3-lea pachet major din acest an, ceea ce ridică ajutorul total la 45 de miliarde de euro de la începutul anului 2022.

Spania, ca şi alte ţări europene, se confruntă cu o criză a costului vieţii, exacerbată de impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor la energie.

Pachetul include un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodării cu venituri anuale de până la 27.000 de euro şi prelungirea reducerilor de taxe pentru facturile la energie în prima jumătate a anului viitor, a declarat premierul Pedro Sanchez, conform Reuters.

Pachetul urmează anunţurilor similare din martie şi iunie, care au inclus ajutoare directe, reduceri de taxe, împrumuturi preferenţiale şi controale ale chiriilor.

Măsurile, împreună cu un acord negociat cu Uniunea Europeană pentru a pune o limită la preţul gazelor pentru producţia de energie electrică, au avut un oarecare succes. Inflaţia din ultimele 12 luni a încetinit până la 6,7% în noiembrie, cea mai mică rată din blocul comunitar cu 27 de ţări.

Încetinirea inflaţiei a fost ajutată de o scădere puternică a preţurilor la electricitate, care au scăzut în noiembrie cu 22,4% faţă de anul precedent. Însă preţurile la alimente au continuat să golească portofelele spaniolilor, urcând cu 15% în lunile octombrie şi noiembrie faţă de anul precedent.

Guvernul a anunţat că va reduce taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esenţiale, cum ar fi pâinea, brânza, laptele, fructele şi legumele şi cerealele, de la 4% la 0%. Pastele şi uleiurile de gătit vor avea TVA-ul redus la jumătate, la 5%, a spus Sanchez.

Sanchez a anunţat, de asemenea, prelungirea cu 12 luni a subvenţiilor pentru călătoriile cu trenul pentru navetişti şi limitarea creşterii chiriilor. Cu toate acestea, reducerea preţului benzinei pentru consumatori, cu excepţia sectorului de transport rutier, va fi întreruptă.

El a declarat că ajutorul acordat până în prezent a ajutat Spania să înregistreze o creştere economică puternică în acest an, pe care a estimat-o la peste 5%, peste previziunile anterioare ale guvernului de 4,4%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici