Al doilea centru iranian pentru îmbogăţirea uraniului va fi funcţional "în curând"

Cel de-al doilea centru iranian pentru îmbogăţirea uraniului, a cărui existenţă tocmai a fost dezvăluită de Teheran, va fi funcţional "în curând", a declarat şeful Biroului ghidului suprem, ayatollahul Mohammad Mohammadi Golpayegani, citat sâmbătă de agenţia semioficială FARS.

25 afișări
Imaginea articolului Al doilea centru iranian pentru îmbogăţirea uraniului va fi funcţional "în curând"

Al doilea centru iranian pentru îmbogăţirea uraniului va fi funcţional "în curând" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, această nouă uzină va fi funcţională în curând şi va orbi inamicul", a declarat Mohammadi Golpayegani, fără să precizeze un termen exact.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că a fost informată de autorităţile iraniene la 21 septembrie despre construcţia unui al doilea centru de îmbogăţire a uraniului, pe lângă cel de la Natanz, din centrul ţării.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a precizat la rândul său că acest anunţ intervine cu "18 luni înainte" de intrarea în funcţiune a noii uzine.

Dezvăluirea vine cu câteva zile înaintea reuniunii din Geneva, de la 1 octombrie, între Iran şi ţările din grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), pentru a discuta despre programul nuclear controversat al Teheranului.

Aceasta a generat furia Israelului şi a liderilor occidentali, mai ales a preşedintelui american Barack Obama, care a afirmat că Iranul trebuie să-şi clarifice programul nuclear, ameninţând Teheranul cu noi sancţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici