Al-Qaida îi cheamă pe uiguri la jihad împotriva Chinei

Un lider al reţelei teroriste al-Qaida i-a chemat pe uiguri la jihad împotriva guvernării din China şi a afirmat că regimul comunist de la Beijing va avea aceeaşi soartă ca şi cel al fostei URSS, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

27 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida îi cheamă pe uiguri la jihad împotriva Chinei

Al-Qaida îi cheamă pe uiguri la jihad împotriva Chinei

"Fraţii noştri din Turkistan (denumire dată de islamişti provinciei chinezei Xinjiang) să ştie că nu au altă cale de a pune capăt opresiunii şi nedreptăţii decât reîntorcându-se cu adevărat la credinţă şi pregătindu-se în mod serios" să participe la jihad (războiul sfânt - n.red.), proclamă Abu Yahia al-Libi.

Într-un mesaj de nouă minute, el evocă pe larg situaţia uigurilor, afirmând că sunt subiectul unei politici de discriminare.

Abu Yahia al-Libi, considerat numărul trei în cadrul al-Qaida, după Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, a promis regimului comunist chinez aceeaşi soartă cu a regimului din fosta URSS. "Soarta acestui stat al ateismului şi încăpăţânării va fi extincţia", a afirmat el.

El a adăugat că ţine "de datoria musulmanilor, astăzi, să fie alături de Turkistan".

Uigurii din Xinjiang, o minoritate musulmană şi turcofonă din nord-vestul Chinei, acuză politica de sinizare accelerată a religiei lor şi discriminările culturale şi religioase în numele luptei împotriva separatismului.

În iulie, în această provincie au izbucnit revolte, după o manifestaţie care cerea elucidarea morţii a doi uiguri în sud, potrivit disidenţei uigure în exil.

Autorităţile i-au acuzat pe separatişti că au alimentat protestele care au fost urmate de represalii din partea hanilor, comunitatea majoritară, şi s-au soldat cu moartea a 197 de persoane, majoritatea hani, potrivit acestora. Sute de persoane au fost arestate. După aceste revolte, climatul de tensiune persistă în provincia Xinjiang.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici