Al-Qaida profită de avansul talibanilor în Pakistan pentru a consolida militanţii din zonă

Agenţi străini ai reţelei al-Qaida care se concentraseră pe atacuri în Occident profită de avansul talibanilor în anumite zone din Pakistan, pentru a genera haos şi a consolida militanţii islamişti din această ţară, afirmă oficiali americani şi pakistanezi, citaţi de New York Times.

22 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida profită de avansul talibanilor în Pakistan pentru a consolida militanţii din zonă

Al-Qaida profită de avansul talibanilor în Pakistan pentru a consolida militanţii din zonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O dovadă în acest sens a apărut la 19 aprilie, când un camion parcat într-o locaţie al-Qaida din Waziristanul de Sud, în zonele tribale ale Pakistanului, a provocat o uriaşă explozie când a fost lovit de o rachetă a CIA.

Oficiali americani de informaţii afirmă că acest camion era încărcat cu explozibili puternici, care ar fi fost utilizaţi ca bombă, şi deşi ţinta sa finală rămâne neclară, aceasta ar fi fost mai devastatoare decât atacurile sinucigaşe care au dus la moartea a peste 50 de persoane la Marriott Hotel în Islamabad, în luna septembrie.

Lideri al-Qaida - un grup predominant arab format din egipteni, saudiţi şi yemeniţi, precum şi alte naţionalităţi cum ar fi uzbecii au avut legături, de ani de zile, cu grupări militante pakistaneze, cum ar fi talibanii ce operează în munţii din această ţară.

Oficiali de informaţii declară că avansul talibanilor în regiunile Swat şi Buner, mai apropiate de Islamabad decât zonele tribale, au ajutat deja reţeaua al-Qaida în eforturile sale de recrutare.

Potrivit oficialilor, campania de recrutare a grupului vizează în prezent tineri combatanţi din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia Centrală, care sunt mai puţin înclinaţi să organizeze şi să îndeplinească atacuri cu implicaţii globale şi care şi-au centrat energia pe ţinte mai imediate.

Rămâne puţin probabil ca militanţii islamişti să poată prelua puterea în Pakistan, având în vedere puterea armatei pakistaneze, potrivit analiştilor americani din domeniul informaţiilor.

Dar un înalt oficial american din acest domeniu şi-a exprimat îngrijorarea ca succesele recente ale talibanilor în extinderea câştigurilor teritoriale să nu anunţe crearea unor "mini-Afganistanuri" pe teritoriul pakistanez, ceea ce ar permite militanţilor şi mai multă libertate în organizarea atacurilor.

Oficiali guvernamentali americani şi experţi în terorism au apreciat să această concentrare sporită a reţelei al-Qaida pe o strategie locală a apărut parţial din necesitate, în contextul în care atacurile aeriene tot mai numeroase ale CIA au redus capacitatea grupării de a ataca ţinte occidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici