Alegătorii din Venezuela se tem că vor fi concediaţi dacă nu votează pentru Hugo Chavez

Una dintre armele puternice din arsenalul de care dispune preşedintele venezuelan Hugo Chavez la alegerile prezidenţiale de duminică este "factorul frică".

160 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din Venezuela se tem că vor fi concediaţi dacă nu votează pentru Hugo Chavez

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţi cetăţeni venezuelani se tem să voteze împotriva lui Chavez de teamă să nu fie concediaţi din funcţiile guvernamentale, să nu îşi piardă locuinţa construită de Guvern sau să nu le fie tăiate ajutoarele sociale, afirmă New York Times, în ediţia electronică de vineri.

"Lucrez pentru Guvern şi acest lucru mă sperie", afirmă Luisa Arismendi, în vârstă de 33 de ani, o profesoară care până în acest an a votat de fiecare dată cu Chavez dar care acum îl susţine pe contracandidul acestuia. "Dacă va câştiga Chavez, aş putea fi concediată", afirmă ea.

Înaintea alegerilor de duminică, Guvernul a introdus un nou sistem electronic, iar mulţi cetăţeni se tem că acesta ar putea fi folosit pentru a fi urmăriţi cei care au votat împotriva preşedintelui. Oficialii electorali şi liderii opoziţiei apără însă integritatea sistemului.

"Guvernul a semănat această teamă", a declarat contracandidatul lui Chavez, Henrique Capriles Radonski, într-un interviu, adăugând că reticenţa persoanelor de a spune ceea ce gândesc a făcut ca sondajele de opinie să fie în favoarea lui Chavez. "Dacă depăşim această teamă, cred că vom putea câştiga alegerile cu un milion de voturi", a afirmat el.

Frica are rădăcini adânci. Venezuelanii îşi amintesc cum numele a milioane de votanţi au fost făcute publice după ce au semnat o petiţie în 2004 prin care cereau, fără succes, organizarea unui referendum pentru a-l forţa pe Chavez să plece de la putere. Mulţi angajaţi guvernamentali ale căror nume erau pe listă şi-au pierdut locurile de muncă.

"Mi-au spus că trebuie să votez pentru Chavez", a declarat Diodimar Salazar, în vârstă de 37 de ani, care lucrează pentru un centru social guvernamental dintr-o zonă rurală. "Întotdeauna te ameninţă că vei fi concediat", a adăugat ea.

Salazar susţine că are colegi pro-Chavez care insistă că Guvernul va şti cum votează ea. Dar experienţa a învăţat-o că nu este aşa. Pur şi simplu votează în favoarea opoziţiei şi apoi le spune colegilor ei că a votat pentru Chavez.

"Nu îmi voi asuma acest risc", declară însă Fabiana Osteicoechea, în vârstă de 22 de ani, studentă la drept în Caracas, care a afirmat că va vota pentru Chavez chiar dacă este o susţinătoare entuziastă a lui Capriles. Ea susţine că este sigură că Chavez va câştiga şi că îi este teamă că, în cazul în care votează greşit, cariera guvernamentală la care aspiră ar putea fi blocată.

"După alegeri, el va avea mult mai multă putere decât acum, mult mai multă, iar eu cred că va găsi o cale de a afla cine a votat pentru cine", afirmă ea. "Vreau să obţin un loc de muncă în domeniul public aşa că, evident, voi vota cu Chavez", a conchis ea. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici