Alegeri Afganistan: Abdullah Abdullah cere organizarea unui al doilea tur de scrutin

Fostul ministru Abdullah Abdullah, clasat pe locul al doilea în primului tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan, potrivit rezultatelor parţiale, i-a cerut luni opozantului său, preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai, considerat favorit, organizarea unui al doilea tur.

12 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: Abdullah Abdullah cere organizarea unui al doilea tur de scrutin

Alegeri Afganistan: Abdullah Abdullah cere organizarea unui al doilea tur de scrutin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abdullah consideră că organizarea unui al doilea tur, în care ar fi prezenţi cei doi, ar asigura legitimitatea câştigătorului şi ar consolida credibilitatea alegerilor.

"Încrederea populaţiei în acest proces ar fi redată" prin intermediul unui al doilea tur, a menţionat el.

"Ar fi benefic pentru procesul electoral, mai mult decât orice alt lucru", a adăugat fostul ministru de Externe al lui Hamid Karzai.

"Nu este pentru binele meu personal, ci pentru binele poporului", a afirmat Abdullah.

Cetăţenii afgani s-au dus la urne la 20 august pentru al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării. În aceeaşi zi au fost organizate şi alegerile provinciale.

Observatorii electorali afgani şi străini au depistat fraude în toată ţara, potrivit surselor. Abdullah susţine că acestea au fost cu precădere în favoarea contracandidatului său.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea buletinelor din 95 la sută din secţiile de votare, Karzai a obţinut 54,3 la sută din voturi, urmat de Abdullah cu 28,1 la sută.

Autorităţile electorale au precizat că anchetarea miilor de plângeri de fraudă ar putea dura foarte multe săptămâni, tergiversând astfel anunţarea rezultatului final, prevăzut iniţial la 17 septembrie.

Potrivit Comisiei electorale afgane (IEC), nu a fost stabilită încă data pentru anunţarea câştigătorului.

Un diplomat occidental detaşat la Kabul a declarat că pregătirile pentru un al doilea tur sunt în curs de desfăşurare, dacă va fi necesar, acesta putând avea loc înainte de începerea iernii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici