ALEGERI controversate în Turcia: Unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar al Istanbulului s-a retras din cursă

Muammer Aydin, candidat al Partidului Stânga Democrată (DSP) pentru funcţia de primar al Istanbulului, s-a retras din cursă, iar decizia sa ar putea să îl avantajeze pe Ekrem Imamoglu, candidatul opoziţiei, potrivit Reuters.

1523 afișări
Imaginea articolului ALEGERI controversate în Turcia: Unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar al Istanbulului s-a retras din cursă

ALEGERI controversate în Turcia: Unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar al Istanbulului s-a retras din cursă

Ekrem Imamoglu a câştigat alegerile locale de la Istanbul în luna martie, învingându-l la o diferenţă de aproximativ 14.000 de voturi pe candidatul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), Binali Yildirim. Pierderea alegerilor locale în cel mai mare oraş al ţării a fost o lovitură puternică pentru partidul lui Erdogan. Aceasta a fost prima dată în ultimii 25 de ani când opoziţia a preluat controlul la Istanbul.

AKP şi partidul naţionalist MHP au solicitat anularea rezultatului alegerilor din 31 martie şi repetarea acestora. Cele două formaţiuni au făcut un apel în acest sens, susţinând că scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat. AKP şi MHP au susţinut că 40.000 de alegători au participat la alegeri deşi nu aveau acest drept, iar numirea mai multor oficiali ai secţiilor de votare s-ar fi făcut neregulamentar.

Astfel, pe 6 mai, Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis repetarea alegerilor locale de la Istanbul, iar noul scrutin urmează să aibă loc pe 23 iunie.

Muammer Aydin, care a obţinut peste 30.000 de voturi la scrutinul din 31 martie, a catalogat decizia Consiliului ca fiind ilegală. Reuters notează că nu este clar dacă simpatizanţii DSP îl vor sprijini pe Imamoglu în iunie, însă ambele partide au viziuni asemănătoare. Mai multe partide mici au anunţat deja că l-ar putea sprijini pe Imamoglu ca formă de protest faţă de anularea alegerilor. DSP a anunţat că nu va desemna un înlocuitor în alegerile din iunie pentru Aydin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici