Alegeri europarlamentare 2019 | Ambasador: Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată

Ambasadorul României în Danemarca, Alexandru Grădinar, a declarat că a vrut toţi românii din Danemarca prezenţi la cele şapte secţii să voteze, că a solicitat în repetate rânduri prelungirea programului, însă ”nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată”.

2886 afișări
Imaginea articolului Alegeri europarlamentare 2019 | Ambasador: Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată

Alegeri europarlamentare 2019 | Ambasador: Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată

”Dragi români, modul în care s-a derulat votul de duminică în secţiile din Danemarca v-a lăsat decepţionaţi pe toţi cei care aţi participat şi aţi aşteptat ore întregi, mulţi dintre voi fără a mai putea vota. Înţeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime şi întemeiate. Şi vă admir pentru superba lecţie de democraţie pe care aţi oferit-o întregii Europe, alături de toţi ceilalţi români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie şi în frig pentru a vă exercita dreptul la vot. Marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulţi nu au putut vota, deşi Danemarca a avut, pentru prima oară, şapte secţii de votare, un număr aproape dublu faţă de ultimele alegeri”, a scris pe Facebook Alexandru Grădinar.

El a reamintit că aproape 8000 de români şi-au exprimat opţiunile de vot la scrutinul din 26 mai.

”Practic, în toate secţiile din Danemarca au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut. Acest lucru a fost posibil şi datorită eforturilor supraomeneşti ale celor din comisiile electorale. Devotamentul de excepţie al acestora va rămâne pentru multă vreme în conştiinţa mea şi a colegilor mei. Am vrut ca toţi românii din Danemarca prezenţi la cele şapte secţii să voteze. Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare. La Copenhaga, am venit în mijlocul vostru să mă asigur că toţi veţi avea posibilitatea să votaţi. Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată. Haideţi să depăşim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Şi mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta şi în continuare pe sprijinul şi susţinerea voastră”, a mai arătat ambasadorul României în Danemarca.

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, mii de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române. Mulţi dintre ei, printre care şi fostul ambasador Mihnea Motoc, au plecat acasă fără să voteze.

Ministrul a adăugat că a solicitat elaborarea în regim de urgenţă a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluţii concrete şi propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici