Alegeri în landul german Saarland: Aliaţii liberali ai Angelei Merkel au înregistrat un rezultat foarte slab

Aliaţii liberali ai Angelei Merkel, FDP, au înregistrat un rezultat foarte slab duminică la scrutinul regional din Saarland (sud-vest), câştigat de partidul cancelarului german, CDU, potrivit primelor estimări.

74 afișări
Imaginea articolului Alegeri în landul german Saarland: Aliaţii liberali ai Angelei Merkel au înregistrat un rezultat foarte slab

Alegeri în landul german Saarland: Aliaţii liberali ai Angelei Merkel au înregistrat un rezultat foarte slab (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Micul partid liberal, aliat guvernamental al lui Merkel la nivel federal, care făcea până în prezent parte din coaliţia aflată la putere în Saarland, a obţinut doar 1,5 la sută din voturi, faţă de 9,2 la sută la ultimul scrutin regional din 2009.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) înregistrează acelaşi scor ca în urmă cu trei ani şi se clasează pe primul loc cu 34,5 la sută din voturi, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a înregistrat o creştere de circa 6,5 puncte, ajungând la 31 la sută din sufragii.

Aşa cum au anunţat înainte de scrutin, CDU şi SPD ar urma să formeze o "mare coaliţie" pentru a guverna Saarland, având împreună 36 de aleşi din totalul de 51.

Partidul Piraţilor, care şi-a făcut o intrare spectaculoasă pe scena politică germană cu ocazia alegerilor din oraşul-land Berlin, în septembrie (9 procente), îşi confirmă implantarea progresivă obţinând 7,5 la sută din sufragii.

Partidul stângii radicale Die Linke, condus de fostul ministru de Finanţe din Guvernul Gerhard Schroeder şi plecat din SPD, Oskar Lafontaine, pierde teren într-o regiune muncitorească unde avea rezultate bune, cu 16 la sută din voturi, faţă de 21,3 la sută în 2009, conform estimărilor.

La închiderea secţiilor de vot, scorul Verzilor era de circa 5 procente, reprezentând pragul minim pentru accesul în Parlamentul regional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici