ALEGERI ÎN SUA: Zece scrutine marcante în cadrul alegerilor pentru Camera Reprezentanţilor

Republicanii şi-au păstrat cu uşurinţă majoritatatea în Camera Reprezentanţilor, marţi, în pofida pierderii câtorva locuri, obţinând 233 de mandate faţă de 194 democraţii, opt rezultate fiind încă indecise joi, relatează AFP, care prezintă zece cele mai marcante scrutine ale acestor alegeri.

109 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN SUA: Zece scrutine marcante în cadrul alegerilor pentru Camera Reprezentanţilor

ALEGERI ÎN SUA: Zece scrutine marcante în cadrul alegerilor pentru Camera Reprezentanţilor (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

- Revenirea familiei Kennedy

Joseph Kennedy III, în vârstă de 32 de ani, şi-a făcut intrarea într-un Congres în care niciun membru al familiei nu a mai fost prezent de la plecarea, în 2011, a lui Patrick Kenney, fiul senatorului Ted, decedat în 2009. Ales în Massachusetts, Joseph Kennedy III este nepotul lui Robert Kennedy, asasinat în 1968.

- Un reprezentant al mişcării Tea Party, învins de o veterană a războiului din Irak

Tammy Duckworth, născută la Bangkok, în Thailanda, dintr-un tată soldat american şi o mamă thailandeză şi care şi-a pierdut ambele picioare în războiul din Irak, l-a învins pe republicanul Joe Walsh, unul dintre reprezentanţii cei mai vizibili ai mişcării ultraconservatoare Tea Party. Joe Walsh evocă periodic ameninţările reprezentate de islamul radical pe teritoriul american.

- Un democrat învinge un alt democrat

Democratul Brad Sherman l-a învins pe un alt democrat californian, Howard Berman, într-o cursă fratricidă generată de tipul de scrutin în vigoare în California, care se apropie de alegerile cu două tururi: alegeri primare inedite au fost organizate pentru candidaţii democraţi şi republicani şi doar doi dintre candidaţii clasaţi pe primele locuri au putut participa la alegeri.

- Cea mai scumpă cursă electorală

Michele Bachmann a reuşit să obţină la limită realegerea în Minnesota. Ea a căpătat notorietate naţională la alegerile primare republicane pentru preşedinţie, cu poziţiile sale ultraconservatoare şi referirile constante la religie. Ea a cheltuit de zece ori mai mult decât adversarul său, care a pierdut alegerile cu o diferenţă de 3.000 de voturi din cele 350.000 exprimate. Cursa a fost cea mai scumpă din ţară, cu 21 de milioane de dolari cheltuiţi de cei doi candidaţi.

- Prima hindusă

Tulsi Gabbard, în vârstă de 31 de ani, a devenit membră a Camerei Reprezentanţilor într-o circumscripţie din Hawaii şi prima persoană de origine hindusă aleasă în Congres. Fostă combatantă în Irak, ea este originară din insulele Samoa, în Pacific.

- Love a pierdut

Mia Love ar fi fost prima femeie republicană de culoare aleasă în Congres, dar ea a fost învinsă la limită în Utah de democratul în exerciţiu Jim Matheson. De confesiune mormonă, ea a înregistrat un real succes cu discursul susţinut la convenţia republicană.

- Înlocuitorul lui Gabrielle Giffords

În timp ce Jared Lee Loughner, autorul atacului în care au murit şase persoane la Tucson (Arizona) şi în care democrata Gabrielle Giffords a fost rănită în 2011, a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă, fostul consilier al lui Giffords, Ron Barber, aştepta rezultatele foarte strânse ale scrutinului în circumscripţie. Baber a fost ales în cadrul unui scrutin parţial. El s-a confruntat cu o veterană a US Air Force.

- Încă o victimă a Tea Party

Ales în 2010, republicanul Allen West reprezenta intransigenţa membrilor Tea Party privind dereglementarea, reducerea rolului statului şi scăderea impozitelor, până la controversa generată de afirmaţiile sale potrivit cărora 80 de democraţi din Congres sunt "membri ai partidului comunist". Candidatul refuză în continuare să îşi recunoască înfrângerea, în timp ce numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, chiar dacă democratul Patrick Murphy şi-a proclamat deja victoria.

- Zi nefericită pentru cuplul Mack

Republicana Mary Bono Mack pare să fie pierdut cursa pentru realegerea sa în California, dar ea contestă rezultatele. În Florida, membrul Camerei Reprezentanţilor Connie Mack, pe care ea l-a întâlnit în Congres, nu a reuşit să fie ales în Senat.

- Moş Crăciun în Congres

Profesie: sosia lui Moş Crăciun. Kerry Bentivolio, crescător de reni în Michigan, a fost ales, deşi fratele său l-a calificat ca fiind instabil mintal.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici