ALEGERI legislative în Iran: Milioane de votanţi, aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege Parlamentul şi Adunarea Experţilor

Milioane de iranieni sunt aşteptaţi, vineri, la urne pentru a alege noii membri ai Parlamentului şi ai Adunării Experţilor, un test pentru aliaţii preşedintelui iranian Hassan Rouhani care speră să-şi extindă influenţa, relatează agenţia de presă Reuters.

532 afișări
Imaginea articolului ALEGERI legislative în Iran: Milioane de votanţi, aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege Parlamentul şi Adunarea Experţilor

ALEGERI legislative în Iran: Milioane de votanţi, aşteptaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul şi Adunarea Experţilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Votanţii vor trebui să aleagă 290 de parlamentari şi cei 88 de membri ai Adunării Experţilor care vor numi succesorul liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Rezultatele alegerilor parlamentare vor avea un impact uriaş asupra politicii externe a Iranului cu o populaţie de peste 78 de milioane de locuitori. Deşi ultimul cuvânt îi aparţine liderului suprem Khamenei, rezultatele scrutinului de vineri i-ar putea consolida poziţia lui Rouhani înainte de prezidenţialele de anul viitor, pentru a putea obţine un al doilea mandat.

În alegerile de vineri se vor lupta reformiştii lui Rouhani, care au reuşit anul trecut să convină asupra acordului nuclear cu marile puteri ale lumii, cu opoziţia conservatoare.

Rezultatele sunt însă greu de prezis, deoarece conservatorii au susţinere din partea zonelor rurale, în timp ce locuitorii din zonele urbane îi susţin pe reformişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici