Alegeri legislative în Kazahstan

Secţiile de vot au fost deschise, sâmbătă dimineaţă, în Kazahstan, unde se desfăşoară alegeri legislative, un scrutin test pentru această fostă republică sovietică angajată pe calea democraţiei, dar unde nici un scrutin nu a fost recunoscut până acum ca fiind liber, relatează AFP.

3 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative în Kazahstan

STANISLAV FILIPPOV/AFP/Mediafax Foto

Cei aproximativ 8,8 milioane de reprezentanţi ai electoratului trebuie să aleagă între şapte partide politice, însă marele favorit rămâne Nur Otan, partidul aflat la putere, condus de preşedintele kazah, Nursulan Nazarbaiev.

La deschiderea urnelor de vot a fost intonat imnul naţional, la care preşedintele ţării este coautor, şi pe care primii alegători l-au ascultat în picioare, cu mâna pe inimă.

Două dintre celelalte şase formaţiuni înscrise în cursa electorală se declară în opoziţie cu regimul aflat la guvernare, de o parte aflându-se moderaţii din partidul Ak-Zhol, iar de cealaltă social-democraţii din OSDP.

Acest scrutin este un test pentru Kazahstan, care speră să obţină, în 2009, preşedinţia OSCE, organizaţia mandatată să vegheze la respectarea normelor democratice de către membrii săi.

Preşedintele Nazarbaiev a convocat acest scrutin cu aproape doi ani mai devreme decât data prevăzută, în urma unei reforme constituţionale menită să sporească şansele opoziţiei, care a obţinut la precedentele alegeri legislative, din 2004, un singur mandat în Majilis, Camera inferioară a Parlamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici