Alegeri libere în Tunisia: populaţia votează în cadrul unui scrutin istoric

Tunisienii au început să voteze liber, duminică, pentru a-şi alege o Adunare Constituantă, în cadrul unui scrutin istoric în care partidul islamist Ennahda este favorit, la şase luni de la o revoluţie care l-a îndepărtat de la putere pe Ben Ali.

212 afișări
Imaginea articolului Alegeri libere în Tunisia: populaţia votează în cadrul unui scrutin istoric

Alegeri libere în Tunisia: populaţia votează în cadrul unui scrutin istoric (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi se vor închide la ora 19.00 (21.00 ora României). Peste şapte milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă 217 membri ai unei Adunări Constituante, care urmează să redacteze o nouă Constituţie şi să desemneze un Executiv provizoriu până la organizarea alegerilor generale.

"Nu am închis un ochi toată noaptea, aşa sunt de mulţumit să votez pentru prima dată în viaţă la alegeri libere", a declarat pentru AFP Houcine Khlifi, în vârstă de 62 de ani, care aşteaptă de la ora 06.00 (08.00) ora României în faţa unui birou de vot din centrul oraşului Tunis.

"Tunisia oferă în prezent lumii întregi un buchet de flori, de libertate şi demnitate", a declarat el.

Chiar înainte de deschiderea biroului de vot, păzit de şase militari şi trei poliţişti, aproximativ 30 de persoane aşteptau, nerăbdătoare să voteze.

Marea necunoscută a acestui scrutin este rata de participare, având în vedere multitudinea de candidaţi într-un peisaj politic remodelat pentru alegerile al căror rezultat este pentru prima dată necunoscut dinainte.

Alegătorii vor trebui să departajeze 11.686 de candidaţi, repartizaţi pe 1.517 liste prezentate de 80 de partide şi "independenţi" (40 la sută). În timp ce paritatea este obligatorie, femeile nu sunt prezente pe liste decât în proporţie de 7 la sută.

Scrutinul va fi securizat de peste 40.000 de membri ai forţelor de ordine, supravegheate de observatori locali (13.000) şi internaţionali (peste 600).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici