ALEGERI PREZIDENŢIALE în SUA: Învingătorul ar putea fi cunoscut în cursul serii de marţi

Numele viitorului preşedinte al Statelor Unite ar putea fi aflat chiar marţi seara, după ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora Romaniei), când se încheie votarea în Florida, Ohio şi Virginia, potrivit unor analişti americani.

201 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE în SUA: Învingătorul ar putea fi cunoscut în cursul serii de marţi

Învingătorul alegerilor prezidenţiale ar putea fi cunoscut în cursul serii de marţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele trei state deţin cheia unei posibile victorii a preşedintelui în funcţie Barack Obama. Dacă estimările cu privire la rata de participare şi rezultatele parţiale ale numărării voturilor vor indica o diferenţă categorică în favoarea lui Obama, acesta ar putea fi declarat învingător chiar marţi seara. În cazul unui
rezultat strâns, va trebui aşteptată numărarea finală a voturilor, care ar putea fi finalizată abia miercuri.

Deşi sondajele la nivel naţional indică o cursă stransă, potrivit opţiunilor alegătorilor, alegerile prezidenţiale americane sunt decise de numărul de voturi obţinute în cadrul Colegiului Electoral. Colegiul Electoral este format din suma celor doi senatori şi a unui număr variabil de membri ai Camerei Reprezentanţilor alocaţi fiecărui stat.

Cu excepţia a două state, Nebraska şi Maine, care împart voturile proporţional cu numărul de voturi populare, candidatul care obţine victoria într-un
stat câştigă automat toate voturile electorale din statul respective.

Candidatul la preşedinţie care obţine 270 de voturi electorale este declarat învingător, chiar dacă la nivel naţional numărul alegătorilor care l-au votat este mai mic decât al adversarului său. Cu alte cuvinte, votul popular din anumite state este mai important decât cel din alte state. Doar de trei ori s-a întâmplat ca un candidat care a câştigat majoritatea voturilor electorale să aibă un numar mai mic de voturi populare.

Fiecare tabără are un număr de state loiale, care se aşteaptă să producă rezultate previzibile. În baza unor calcule, unii analişti au ajuns la concluzia că cele trei state care prezintă un nivel de incertitudine - Florida cu 29 voturi electorale, Ohio (18) şi Virginia (13), cu un total de 60 de voturi - pot înclina balanţa în favoarea unuia dintre candidati.

Ohio, in special, este urmărit cu cea mai mare atenţie: niciun candidat republican nu a câştigat vreodată preşedinţia Statelor Unite fără să obţină victoria în acest stat.

mediafax.ro va transmite LIVE TEXT pe tot parcursul ALEGERILOR DIN SUA

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici