Alegeri prezidenţiale în Turkmenistan: Şapte candidaţi se opun preşedintelui în exerciţiu

Alegătorii din Turkmenistan votează duminică în cadrul unui scrutin prezidenţial care ar urma să fie câştigat de actualul preşedinte autoritar, Gurbanguli Berdimuhamedov, într-o ţară fără o reală opoziţie.

141 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Turkmenistan: Şapte candidaţi se opun preşedintelui în exerciţiu

Alegeri prezidenţiale în Turkmenistan: Şapte candidaţi se opun preşedintelui în exerciţiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aproape trei milioane de alegători sunt chemaţi la urne în această fostă republică sovietică de circa cinci milioane de locuitori, bogată în resurse energetice.

Şapte candidaţi se opun preşedintelui în exerciţiu, printre care doi dintre miniştrii săi, Iarmuhammet Orazguliev (Energie) şi Anagheldi Iazmiradov (Apă).

Ceilalţi pretendenţi sunt doi oficiali de la întreprinderi energetice de stat, Kakagheldi Abdilaiev şi Gurbanmamet Molaniazov, patronul unei fabrici de bumbac, Saparmirat Batirov, un guvernator regional adjunct, Redjep Bazarov, şi directorul unei societăţi de construcţii, Esenduri Gaipov.

Aceşti candidaţi "independenţi" şi cu programe electorale foarte asemănătoare sunt consideraţi doar "figuranţi", preşedintele Turkmenistanului, care este şi prim-ministru, controlând toate pârghiile puterii.

Mare favorit al scrutinului, Berdimuhamedov a sosit la putere după decesul, în 2006, al predecesorului său excentric, Saparmurat Niazov. El a fost ales în februarie 2007 cu 89 la sută din voturi.

Preşedintele turkmen a promis recent "reforme politice", permiţând crearea partidelor de opoziţie şi a unor instituţii de "presă independente".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici