Alegeri regionale în Franţa, considerate un test după atacurile din 13 noiembrie

Alegătorii francezi merg la urne duminică în primul tur al alegerilor regionale, considerate un test al sprijinului public pentru răspunsul Guvernului la atentatele teroriste din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi, relatează BBC News Online.

259 afișări
Imaginea articolului Alegeri regionale în Franţa, considerate un test după atacurile din 13 noiembrie

Alegeri regionale în Franţa, considerate un test după atacurile din 13 noiembrie (Imagine: Shutterstock)

Frontul Naţional (extremă-dreapta) şi partidul de centru-dreapta Les Republicains, al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, ar urma să obţină rezultate importante.

Aproximativ 44 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze între orele 8.00 şi 20.00 (9.00-21.00, ora României). Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc la 13 decembrie.

Liderul Frontului Naţional (FN), Marine Le Pen, ar urma să câştige în regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie (nordul Franţei), iar nepoata sa Marion Marechal-Le Pen este printre principalii candidaţi în regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur (sud).

Aceasta ar fi prima dată când Frontul Naţional câştigă una dintre regiunile Franţei.

Potrivit sondajelor de opinie, Les Republicains şi Frontul Naţional ar urma să obţină câte 30% din voturi fiecare, în timp ce Partidul Socialist al preşedintelui Francois Hollande este creditat cu 22%, urmând să piardă controlul în unele regiuni.

Premierul Manuel Valls a făcut un "apel la patriotism" joi, într-un efort de a-i mobiliza pe socialişti să meargă la vot, în condiţiile în care rata de participare este de obicei redusă, din cauza prerogativelor limitate ale administraţiilor regionale.

Frontul Naţional speră că un rezultat bun la scrutinul regional va creşte şansele partidului la alegerile prezidenţiale din 2017.

Potrivit unui sondaj recent, cota de popularitate a FN a înregistrat o creştere cuprinsă între 4 şi 7 puncte procentuale după atacurile teroriste de la Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici