ALEGERILE din Slovacia: Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte, după ce a câştigat detaşat şi cel de-al doilea tur de scrutin

Zuzana Caputova a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia, arată rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin publicate sâmbătă seară, relatează AFP. Avocata liberală devine astfel, prima femeie preşedinte din această ţară.

2765 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE din Slovacia: Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte, după ce a câştigat detaşat şi cel de-al doilea tur de scrutin

ALEGERILE din Slovacia: Avocata Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte

Potrivit rezultatelor finale neoficiale anunţate de comisia electorală de la Bratislava, Caputova a obţinut 58,4% din voturi, iar contracandidatul ei a luat 41,6%.

Problema corupţiei a fost temă proeminentă a alegerilor prezidenţiale slovace, care au loc la doar un an după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care ancheta mai multe cazuri de fraude în care erau implicaţi politicieni, oameni de afaceri şi lideri ai lumii interlope.

Potrivit rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare,  Zuzana Caputova a obţinut 58,38% din voturi, iar comisarul european Maros Sefcovic 41, 61% din voturi.

Zuzana Caputova, activistă anticorupţie proeuropeană, a câştigat de altfel detaşat primul tur de scrutin, desfăşurat acum două săptămâni, când a obţinut 40,6% din voturi, şi era favorită să câştige şi turul decisiv de sâmbătă. Comisarul european Maros Sefcovic a obţinut doar 18,7% din voturi în primul tur

Problema corupţiei a fost temă proeminentă a alegerilor prezidenţiale slovace, care au loc la doar un an după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care ancheta mai multe cazuri de fraude în care erau implicaţi politicieni, oameni de afaceri şi lideri ai lumii interlope.

Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de an, va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei. Tânăra candidată a fost în mod repetat criticată de grupuri conservatoare şi religioase pentru poziţia sa în legătură cu avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici