Alegerile din Ucraina reprezintă o victorie a partizanilor păcii, apreciază Moscova

Alegerile legislative din Ucraina, câştigate de partidele prooccidentale, consacră victoria partizanilor unei "reglementări paşnice" a conflictului, a apreciat luni Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus al Afacerilor Externe.

369 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Ucraina reprezintă o victorie a partizanilor păcii, apreciază Moscova

Alegerile din Ucraina reprezintă o victorie a partizanilor păcii, apreciază Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bilanţul oficial al alegerilor nu a fost încă stabilit (...), dar este deja clar că partidele care sunt în favoarea unei reglementări paşnice a crizei ucrainene au obţinut majoritatea", a declarat Karasin pentru agenţia publică rusă RIA Novosti.

Este vorba despre "forţe politice mai mult sau mai puţin rezonabile (...), care nu fac apel la folosirea directă a forţei pentru a rezolva problema", a adăugat el.

"Aceasta este o nouă posibilitate pentru ei de a reveni la acordurile (de pace încheiate cu separatiştii proruşi-n.r.), în primul rând la cele de la Minsk" privind instaurarea armistiţiului, semnate la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a precizat Karasin.

După numărarea a 40 la sută din voturi, blocul preşedintelui Petro Poroşenko (21,5%) şi Frontul Popular (21,6%) al premierului Arseni Iaţeniuk s-au clasat pe primul loc în alegeri, urmate de Samopomici (11%), formaţiune formată din militanţi tineri şi combatanţi reveniţi de pe front.

Frontul Popular şi Samopomici sunt partizane ale unei poziţii ferme în faţa separatiştilor şi a Moscovei, fără a fi însă considerate "partide ale războiului" cum sunt adesea supranumite Partidul Radical al populistului Oleg Liaşko sau formaţiunea Batkivşcina a fostului premier Iulia Timoşenko, care ar urma de asemenea să intre în Parlament cu 7,4% şi respectiv 5,7% la sută din voturi.

"Faptul că forţe vizibil naţionaliste au câştigat un sprijin considerabil şi vor fi reprezentate în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean-n.r.) creează o ameninţare suplimentară privind posibile noi apeluri la folosirea forţei şi la vărsare de sânge", a mai spus Karasin. "Este extrem de periculos", a conchis el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici