Alegerile legislative din Egipt, programate iniţial pentru septembrie, vor fi amânate
O amânare a acestor alegeri legislative, primele de la îndepărtarea de la putere a regimului fostului preşedinte Hosni Mubarak în februarie, este cerută de numeroase formaţiuni politice, care apreciază că nu se pot pregăti până în septembrie.
„S-a hotărât să se organizeze alegeri pentru Adunarea Poporului (Camera inferioară a Parlamentului) şi Shura (Camera superioară), în octombrie sau noiembrie”, potrivit unei surse militare, citată de Mena.
Actualul Parlament egiptean a fost dizolvat de autorităţile militare, care conduc în prezent ţara, imediat după îndepărtarea lui Mubarak de la putere.
Oficialul citat de Mena a adăugat că „procesul electoral” – înregistrarea candidaţilor, campania oficială, actualizarea listelor cu alegători – vor începe în septembrie şi vor continua 30 până la 60 de zile.
Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce ţara de la plecarea lui Mubarak, a anunţat oficial, la 28 martie, că alegerile legislative „vor avea loc în septembrie”. Premierul Essam Sharaf a sugerat, de asemenea, o amânare a scrutinului, invocând necesitatea de a oferi mai mult timp partidelor politice, pentru a se organiza.
Fraţii Musulmani se opun unei amânări, dar au dat asigurări că, în cazul în care va exista o amânare, şi ei vor profita de aceasta, pentru a se organiza mai bine.
Pe de altă parte, ministrul egiptean de Interne, Mansour Issaoui, a anunţat miercuri concedierea a câteva sute de ofiţeri de poliţie, ca răspuns la apelurile de „curăţare” a aparatului poliţiei din această ţară.
Mansour Issaoui a declarat, într-o conferinţă de presă, că 769 de ofiţeri, atât generali, cât şi ofiţeri de rang inferior, urmează să fie concediaţi, în timp ce alţii vor fi mutaţi, în cadrul a ceea ce el a numit „cea mai mare remaniere din istoria forţelor de poliţie” din Egipt.
Concedierea unor poliţişti este una dintre principalele revendicări ale manifestanţilor care ocupă Piaţa Tahrir din Cairo.