Alegerile municipale din Franţa, primul test electoral pentru Nicolas Sarkozy

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cărui popularitate se află în cădere liberă la zece luni după preluarea puterii, se va confrunta cu un prim test dificil la primul tur al alegerilor municipale, în urma căruia dreapta ar putea pierde controlul în mai multe mari oraşe.

17 afișări
Imaginea articolului Alegerile municipale din Franţa, primul test electoral pentru Nicolas Sarkozy

Alegerile municipale din Franţa, primul test electoral pentru Nicolas Sarkozy (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Francezii sunt chemaţi la urne duminică pentru a alege circa 36.000 de primari, precum şi 500.000 de consilieri municipali, un al doilea tur - care va tranşa probabil situaţia în majoritatea marilor oraşe - urmând să aibă loc în data de 16 martie.

Scrutinul municipal este prima consultare la nivel naţional organizată după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au asigurat dreptei majoritatea absolută în Parlament.

De această dată însă, opoziţia de stânga pleacă favorită, în pofida crizei la nivelul conducerii cu care se confruntă, iar unii analişti politici vorbesc deja despre un "val roşu".

Stânga, care deţine deja posturile de primar la Paris şi Lyon, speră să câştige şi în alte oraşe mari şi să transforme scrutinul într-un vot de sancţionare a lui Sarkozy.

Printre cursele care se anunţă deja foarte strânse se numără cele de la Marsilia, Toulouse şi Strasbourg. "Adevăratul succes al stângii va consta în bascularea marilor oraşe, cum sunt Marsilia şi Toulouse, care reprezintă simboluri puternice", apreciază Francois Miquet-Marty, de la institutul LH2.

Dacă patru din cinci francezi declară că se orientează la aceste alegeri în funcţie de criterii locale (şcoli, locuinţe, salubritate sau personalitatea şi bilanţul actualului primar), scrutinul municipal are şi o dimensiune naţională, iar o înfrângere evidentă a dreptei va afecta şi poziţia preşedintelui.

Anticipând înfrângerea, partidul UMP, de guvernământ, nu are alt obiectiv în afara limitării pierderilor, temându-se că scăderea de popularitate a lui Sarkozy va antrena şi învingerea candidaţilor săi.

În zece luni, între electorat şi şeful statului a apărut o ruptură şi, conform unui sondaj recent, numai unul din trei francezi mai are încredere în Nicolas Sarkozy.

Într-un moment în care preţurile la alimente sunt în creştere, opinia publică este profund dezamăgită de absenţa rezultatelor politicii lui Sarkozy asupra puterii de cumpărare - una dintre principalele sale promisiuni de campanie - şi este agasată de afişarea vieţii private a preşedintelui şi de gustul său pentru lux.

În ultimele săptămâni, Sarkozy a stârnit un număr impresionant de controverse, cum sunt cea privind locul religiei în societate sau cea referitoare la proiectul său privind victimele Holocaustului. Criticii îl acuză şi că încearcă să guverneze ca un monarh.

Recentul său derapaj verbal la adresa unui vizitator al Salonului Agriculturii i-a adus şi acuzaţii conform cărora ar afecta imaginea funcţiei prezidenţiale.

Dacă şeful statului nu a făcut declaraţii despre alegerile municipale, premierul Francois Fillon a denunţat o "vânătoare a preşedintelui", acuzând stânga că "politizează o miză locală" şi "vrea să încetinească reformele".

Sarkozy, care spune că vrea ca acţiunile sale să fie judecate la sfârşitul mandatului, în 2012, ar putea decide în săptămânile urmăotare o remaniere a guvernului, numind noi miniştri socialişti, printre care s-ar putea număra şi fostul ministru Claude Allegre.

Municipalele se anunţă dificile şi pentru partidul de centru MoDem, al lui Francois Bayrou, fost candidat la alegerile prezidenţiale, dar şi pentru Partidul Comunist, care încearcă să-şi păstreze ultiemel bastioane locale.

În privinţa Frontului Naţional, de extremă-dreapta, afectat din punct de vedere financiar de recentele înfrângeri electorale, acesta nu prezintă decât foarte puţine liste. Dar liderul său, Jean-Marie Le Pen afişează ambiţia de a-şi recâştiga electoratul care a ales să voteze pentru Sarkozy anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici