Alegerile prezidenţiale din Belarus. Filmul evenimentelor: Internet cenzurat, proteste violente, reţineri şi sute de răniţi

  • Potrivit exit-poll-urilor, Lukashenko ar fi câştigat din nou alegerile cu 80%, în timp ce candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaya, ar fi obţinut doar 7%.
  • Mii de oameni au ieşit pe străzi după încheierea scrutinului electoral.
  • La Minsk poliţia a folosit tunuri de apă, grenade cu zgomot şi gloanţe de cauciuc împotriva mulţimii.
  • În timpul scrutinului, internetul s-a întrerupt treptat în Minsk, şi în mai multe regiuni.
  • Cel puţin trei jurnalişti au fost reţinuţi pentru că nu ar fi avut legitimaţia la ei.
2993 afișări

Scene de teroare pe străzile din Belarus după ce au fost anunţate primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale: Alexandr Lukashenko – 80%, iar Svetlana Tihanovskaya - 7%. Mii de oameni au ieşit în stradă după încheierea scrutinului electoral, scandând “Pleacă Lukashenko!”.

Poliţia a folosit tunuri de apă, grenade cu zgomot şi gloanţe de cauciuc împotriva mulţimii.

În acelaşi timp, pe reţelele de socializare au apărut mai multe imagini care arată cum protestatarii sunt bătuţi de forţele de ordine. Deşi nu există date oficiale, din poze se vedea clar că zeci de persoane au fost rănite. Lukashenko a păstrat tăcerea, iar serviciul de presă al poliţiei a refuzat să admită evidentul spunând că vor face declaraţii a doua zi dimineaţă. “Totul e sub control, deocamdată nu putem da numărul reţinuţilor”, spun oficialii poliţiei.

La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori. Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.

În acelaşi episod al scrutinului, subit, internetul a fost întrerupt în Minsk şi în mai multe regiuni. În 2010, s-a întâmplat acelaşi lucru, Aleksandr Lukasenko, a semnat un decret care vizează controlul internetului.

Un moment ciudat a fost surprins la o secţie de votare din Minsk. O femeie a ieşit pe geam din clădirea unde avea loc scrutinul.

La alegerile din Belarus, preşedintele Alexandr Lukashenko a candidat pentru un al şaselea mandat. Campania electorală 2020 a fost numită drept cea mai dură şi cea mai „murdară” din istoria ţării. Potrivit Vesna, peste 60 de observatori, activişti şi jurnalişti, reţinuţi în ziua alegerilor.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici