Alegerile prezidenţiale din SUA: Congresul american numără voturile exprimate de marii electori

Congresul american se reuneşte vineri pentru a număra cele 538 de voturi ale marilor electori şi pentru a-l proclama oficial învingător pe Barack Obama, o formalitate învechită dar indispensabilă.

161 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din SUA: Congresul american numără voturile exprimate de marii electori

Alegerile prezidenţiale din SUA: Congresul american numără voturile exprimate de marii electori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca în perioada în care americanii se deplasau cu caii, legea electorală americană prevede perioade lungi de timp între votul alegătorilor americani - în prima marţi din noiembrie -, cel al marilor electori desemnaţi cu această ocazie - în prima luni de după a doua zi de miercuri din decembrie - şi proclamarea rezultatelor de către Congresul reunit în sesiune comună, vineri, la ora locală 13.00 (20.00 ora României).

Barack Obama va fi proclamat învingător vineri, un rezultat cunoscut, evident, din seara de 6 noiembrie. Dar alegerile prezidenţiale americane sunt un sufraj indirect.

În fiecare dintre cele 50 de state americane, precum şi în capitala Washington, americanii nu au făcut decât să aleagă 538 de mari electori: 332 reprezentându-l pe Barack Obama şi 206 pe Mitt Romney.

Numărul marilor electori ai fiecărui stat depinde de numărul populaţiei acestuia.

La 17 decembrie, marii electori au votat. În aproximativ jumătate din state ei au fost obligaţi prin lege să voteze pentru candidatul pe care îl reprezintă, dar în cealaltă jumătate nu au această obligaţie (este extrem de rar ca un mare elector să schimbe candidatul sau să se abţină).

Aceste voturi exprimate la 17 decembrie vor fi numărate vineri de Congres. În cazul ipotetic în care niciun candidat nu obţine majoritatea, Camera Reprezentanţilor este cea care alege preşedintele.

Barack Obama va fi învestit preşedinte la 20 ianuarie în cadrul unei ceremonii private, apoi la 21 ianuarie în cadrul unei imense ceremonii publice în aer liber, în faţa Capitoliului din Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici