Alegerile regionale din Franţa. Înfrângere zdrobitoare pentru partidul lui Macron

  • Duminică a avut locul primul tur al alegerilor regionale în Franţa
  • Partidul lui Emmanuel Macron a obţinut 10,9%, la limită pentru a intra în turul doi
  • Partidul de opoziţie, Republicanii, a ieşit în frunte cu 29,3% din voturi
  • Alegerile regionale din Franţa au fost marcate de un absenteism istoric, 67,2%
4131 afișări
Imaginea articolului Alegerile regionale din Franţa. Înfrângere zdrobitoare pentru partidul lui Macron

Partidul lui Emmanuel Macron, La République en marche!, a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile regionale care au avut loc duminică în Franţa, în contextul unui absenteism fără precedent. Sondajele de opinie s-au înşelat şi în ceea ce priveşte partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, care face un scor mai slab decât se aştepta.

Reuniunea Naţională, partidul Marinei Le Pen, este prezentă aproape în fiecare regiune – spre deosebire de partidul lui Emmanuel Macron care în multe regiuni nici nu intră în turul doi. Totul depinde de jocul alianţelor si, desigur, de prezenţa la vot care poate răsturna complet configuraţia electorală. Se pare, însă ca singura regiune care are şanse să fie câştigată este Provence, Alpes, Cotre d’Azur, deci sudul cu Nisa şi Marsilia.

Candidaţii din cele 13 regiuni ale Franţei au vorbit despre probleme locale, cum ar fi transportul, şcolile şi infrastructura. Dar politicienii de vârf au folosit alegerile pentru a testa ideile şi a câştiga adepţi înaintea alegerilor prezidenţiale din aprilie.

„Există probleme pe care le găsiţi la nivel regional, dar nu au nimic de-a face cu problemele naţionale. Luaţi de exemplu: chiar dacă unii candidaţi au vorbit despre imigraţie, nu este o problemă regională. Dar este o problemă naţională în mod clar”, spune Patrice Grignoux, consultat de înaltă tehnologie.

Aceste zile sunt urmărite cu mult interes, întrucât se simte starea de spirit a alegătorilor cu privire la alegerile prezidenţiale, care „sunt o lume în sine, un univers. Regiunile sunt ca o planetă diferită, iar miza este diferită. Fiecare regiune are propriul context, dar pentru comunitatea naţională, pentru alegerile prezidenţiale, este următorul pas.”




 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici