Aleksandr Lukaşenko a fost învestit preşedinte al Belarusului pentru al patrulea mandat

Aleksandr Lukaşenko a fost învestit vineri în funcţia de preşedinte al Belarusului, pentru un al patrulea mandat consecutiv, după un scrutin controversat, marcat de un val de represiune, denunţată de occidentali.

33 afișări
Imaginea articolului Aleksandr Lukaşenko a fost învestit preşedinte al Belarusului pentru al patrulea mandat

Aleksandr Lukaşenko a fost învestit preşedinte al Belarusului pentru al patrulea mandat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu mâna dreaptă pe Constituţie, Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, s-a angajat să "respecte şi să apere drepturile omului şi Constituţia Belarusului", într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune.

Realegerea sa, la 19 decembrie, cu aproape 80 la sută din voturi, a fost urmată de o manifestaţie, la care câteva mii de persoane au denunţat fraude masive, reprimată în mod violent.

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană (UE) au hotărât să boicoteze ceremonia de învestitură a preşedintelui belarus şi au părăsit ţara, în semn de protest faţă de represiune, potrivit unei purtătoare de cuvânt a UE.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Republicii, pe o scenă decorată "în alb şi auriu, în stil imperial", a precizat un comentator de televiziune.

"Victoria convingătoare a lui Aleksandr Lukaşenko este rezultatul unui vot liber", a subliniat postul public de televiziune.

Convoiul prezidenţial a fost escortat, în centrul pustiu al capitalei belaruse, de nouă motociclete de culoarea albă.

Lukaşenko a intrat în sală ţinându-l de mână pe fiul său cel mic, Kolia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici