Aleksandr Lukaşenko, într-un mesaj adresat naţiunii: Libertatea este un lucru insuportabil

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a apreciat marţi că libertatea individuală este un lucru "insuportabil" şi rău pentru ţara sa, afectată de sancţiuni occidentale în urma reprimării fără precedent a opoziţiei după alegerile prezidenţiale din 2010.

247 afișări
Imaginea articolului Aleksandr Lukaşenko, într-un mesaj adresat naţiunii: Libertatea este un lucru insuportabil

Aleksandr Lukaşenko, într-un mesaj adresat naţiunii: Libertatea este un lucru insuportabil (Imagine: Meiafax Foto/AFP)

Aflat la putere de aproape 18 ani şi calificat de către fosta administraţie americană drept "ultimul dictator din Europa", Lukaşenko l-a citat pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski, într-un mesaj anual adresat naţiunii, apărându-şi politica brutală.

"Marele Dostoievski a scris că nu există nimic mai insuportabil pentru o persoană decât libertatea. Evident, avea dreptate", a declarat liderul belarus.

El a subliniat că alegerile prezidenţiale din 2010, urmate de o reprimare fără precdent a opoziţiei, au dovedit că libertatea nu este un lucru bun pentru Belarus.

"Noi le-am acordat o libertate totală candidaţilor (...). Ultimele alegeri au arătat că nu era pentru binele poporului: ţara (a fost) umilită la televizor, (au existat) tulburări de stradă, (s-au lansat) apeluri la teroare, la violenţă", a subliniat acesta.

"Tot Belarusul a putut să vadă ce înseamnă opoziţia. Aceasta a fost cea mai bună publicitate (făcută) puerii", a apreciat el.

Câteva sute de persoane, inclusiv majoritatea candidaţilor la preşedinţie, au fost arestate deoarece au participat la o manifestaţie post-electorală denunţând fraude.

Belarusul face obiectul unor sancţiuni occidentale din cauza arestărilor opozanţilor, care s-au multiplicat după realegerea lui Lukaşenko, în 2010, cu peste 80% din voturi, în urma unui scrutin marcat de nereguli importante, potrivit observatorilor.

"După alegerile din 2010, noi vream să aprofundăm dialogul cu Europa şi Statele Unite, să dezvoltăm aşa-numita societate civilă. Însă Occidentul şi Coloana a Cincea (numele dat opozanţilor acuzaţi că se află în solda occidentalilor) au decis altfel", a subliniat Lukaşenko.

"Nu numai că au renunţat la dialog, dar au lansat totodată un atac împotriva ţării noastre. Plus presiuni şi sancţiuni. Sper că mulţi au înţeles că este o cale care duce la impas", a adăugat el.

"Vreau să transmit Europei şi Statelor Unite că este imposibil să supună sau să zdrobească Belarusul", a conchis liderul belarus.

El a anunţat că nicio reformă politică nu va fi adoptată înainte de alegerile legislative prevăzute pentru această toamnă, dar a promis că va relansa economia afectată de o criză economică fără precedent.

"Belarusul are nevoie de un progres rapid şi semnificativ în ceea ce priveşte bazele economiei", a recunoscut el.

Lukaşenko s-a declarat pregătit să vândă din "perlele coroanei" economiei naţionale, cum ar fi producătorul de îngrăşăminte Belaruskalii, şi să încurajeze investiţiile străine în această ţară cu o economie dirijată.

De asemenea, el a promis o limitare a inflaţiei la un nivel care să nu depăşească 20%, printr-un control "rezonabil al preţurilor".

Belarusul, o ţară cu aproximativ zece milioane de locuitori, se confruntă, începând din 2011, cu cea mai gravă criză financiară de când se află Lukaşenko la putere.

Statul a înregistrat un deficit comercial uriaş şi o inflaţie-record de 108% într-un singur an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici