Alertă de radiaţii în Australia. Se caută o capsulă radioactivă dispărută

Unele părţi ale Australiei de Vest au intrat sâmbătă în alertă de radiaţii, după ce autorităţile au anunţat că o capsulă radioactivă folosită în minerit a fost pierdută în drum spre capitala statului, Perth.

1261 afișări
Imaginea articolului Alertă de radiaţii în Australia. Se caută o capsulă radioactivă dispărută

Alertă de radiaţii în Australia. Se caută o capsulă radioactivă dispărută

Capsula mică, argintie, care conţinea cesiu 137, s-a pierdut în timpul transportului de la nord de Newman, un orăşel din regiunea îndepărtată Kimberley, către suburbiile de nord-est ale oraşului Perth, a declarat Departamentul de pompieri şi servicii de urgenţă.
 
Substanţa este folosită în cadrul manometrelor în operaţiunile miniere. Expunerea la această substanţă ar putea provoca arsuri sau boli cauzate de radiaţii", a precizat agenţia.
 
Capsula a dispărut în timp ce era transportată într-un camion de la o mină la o instalaţie de depozitare din Perth, a precizat agenţia de sănătate a statului. Newman se află la aproximativ 1.200 km nord-est de Perth, potrivit Reuters.
 
Camionul a plecat de la locaţie pe 12 ianuarie, dar capsula a fost descoperită dispărută abia săptămâna aceasta, moment în care au fost alertate serviciile de urgenţă, potrivit autorităţilor.
 
Capsula ar fi provenit de la o mină a companiei Rio Tinto Ltd. Compania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
 
Şeful responsabil cu sănătatea din Australia de Vest, Andrew Robertson, a declarat că, dacă este ţinută aproape de corp, capsula ar putea provoca înroşirea pielii şi arsuri cauzate de radiaţii.
 
Dacă a fost păstrată suficient de mult timp şi au fost expuşi suficient de mult timp, ar putea avea unele efecte mai acute, inclusiv efecte asupra sistemului lor imunitar", a declarat el reporterilor.
 
S-a crezut că la vibraţiile camionului au făcut ca manometrul să se destrame, iar obiectul a ieşit apoi din el, a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici