Alertă de TSUNAMI după un cutremur puternic cu magnitudinea 8,3 în Chile. Cinci persoane au murit şi un milion au fost evacuate

Cel puţin cinci persoane au murit în urma unui cutremur puternic produs miercuri în largul statului Chile, iar un milion de locuitori au fost evacuaţi din zonele de coastă, după ce a fost emisă o alertă de tsunami şi valuri de până la 4,5 metri au atins litoralul, relatează BBC News Online.

3240 afișări
Imaginea articolului Alertă de TSUNAMI după un cutremur puternic cu magnitudinea 8,3 în Chile. Cinci persoane au murit şi un milion au fost evacuate

Alertă de tsunami după un cutremur puternic cu magnitudinea 8,3 în Chile. Cinci persoane au murit şi un milion au fost evacuate (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara, la ora 19.54 (joi, 1.54, ora României), în largul statului Chile. Potrivit evaluării preliminare a Institutului american de geofizică (USGS), epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 54 de kilometri vest de Illapel şi la 232 de kilometri nord-vest de capitala Santiago, la o adâncime de 33 de kilometri.

Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen. Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri.

Într-un discurs la televiziune, preşedintele ţării, Michelle Bachelet, a anunţat că două femei au fost ucise de dărâmături, iar un bărbat a murit în urma unui atac de cord.

Ulterior, autorităţile au anunţat că bilanţul morţilor a ajuns la cinci, iar o altă persoană este dată dispărută. În plus, mai multe case au fost avariate în oraşul Illapel.

În urma cutremurului, au fost emise alerte de tsunami pentru Chile, Peru, Hawaii, părţi din California, precum şi Noua Zeelandă.

Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul naţional american de avertizare pentru tsunami.

Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat că deja se înregistrează inundaţii, iar 95 la sută din oraş a rămas fără electricitate. Locuitorii au fost evacuaţi înainte ca valurile să atingă litoralul, a adăugat el.

Cel puţin 12 replici cu magnitudinea de 4,9 sau mai mare au fost resimţite în zona cutremurului în mai puţin de două ore, potrivit USGS.

Mai multe replici au fost resimţite de asemenea în capitală, Santiago, situată la aproximativ 230 de kilometri de epicentru.

"Valuri tsunami periculoase, larg răspândite, sunt posibile" de-a lungul coastelor statelor Chile şi Peru, a informat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, în timp ce o avertizare de tsunami a fost emisă pentru statul american Hawaii.

Avertizarea de tsunami este emisă "pentru a alerta oficialii responsabili de situaţiile de urgenţă şi opinia publică despre un eveniment care ar putea avea ulterior impact asupra zonei", a precizat centrul. O alertă este emisă atunci când un "potenţial tsunami, cu inundaţii semnificative, larg răspândite, este iminent sau preconizat".

Chiar şi Noua Zeelandă, situată la aproximativ 9.600 de kilometri distanţă, este în alertă din cauza unor posibile valuri tsunami.

Chile, care se află în una din zonele cu cele mai intense mişcări seismice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, se confruntă frecvent cu seisme şi erupţii vulcanice.

Începând din 1973, Chile a înregistrat peste 12 cutremure cu magnitudinea peste 7. În februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul statului Chile, provocând moartea a peste 500 de persoane.

De asemenea, potrivit AP, cel mai puternic cutremur măsurat vreodată s-a înregistrat tot în Chile, în 1960, şi a avut magnitudinea 9,5, provocând moartea a peste 5.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici