Alertă în Mexic şi Statele Unite, din cauza gripei porcine transmise la om - GALERIE FOTO

Autorităţile sanitare mondiale au intrat în stare de alertă vineri, după semnalarea mai multor sute de cazuri de gripă porcină la om în Mexic, dintre care aproximativ 60 de cazuri mortale, şi aproximativ zece cazuri în Statele Unite.

60 afișări
Imaginea articolului Alertă în Mexic şi Statele Unite, din cauza gripei porcine transmise la om - GALERIE FOTO

Alertă în Mexic şi Statele Unite, din cauza gripei porcine transmise la om (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care se teme că o nouă tulpină a virusului gripei porcine ar putea să dea naştere unei pandemii, şi-a "activat centrul de operaţiuni" pentru strângerea tuturor informaţiilor şi centralizarea acţiunii de organizare în situaţiile de urgenţă.

În Statele Unite, experţii medicali sunt de asemenea "foarte neliniştiţi". "Am înfiinţat centre operaţionale de urgenţă", a anunţat purtătorul de cuvânt al Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor, Dave Daigle.

Îngrijorarea este centrată mai ales pe faptul că acest virus se transmite de la om la om şi este constituit din mai multe tulpini: "este prima oară când vedem o tulpină aviară, două tulpini porcine şi o tulpină umană", a explicat Daigle.

"În Statele Unite, sunt în total şapte cazuri identificate: cinci în California şi două în Texas", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Fadela Chaib. Niciun deces nu a fost înregistrat în Statele Unite, unde virusul care provoacă boala a fost identificat ca provenind din tulpina A/H1N1, a precizat ea.



"În regiunea Ciudad de Mexico, există azi aproximativ 800 de cazuri suspecte de gripă porcină, cu 57 de morţi", a adăugat Chaib. "Cazuri similare au fost descoperite în regiunea San Luis Potosi, din centrul Mexicului, unde 24 de pacienţi au fost înregistraţi, dintre care trei au murit", a adăugat ea.

Autorităţile mexicane au confirmat vineri apariţia gripei porcine, anunţând că anchetează 45 de decese şi 943 de cazuri suspecte. Nouă cazuri mortale au fost înregistrate în cursul ultimelor 24 de ore, a precizat ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova. "Este un virus care a suferit mutaţii de la porci şi s-a transmis la om", a precizat el.

În Mexic, primele semne ale epidemiei au fost descoperite la sfârşitul lunii martie, cu un vârf în aprilie, potrivit aceleiaşi surse. "Pacienţii din Mexic sunt în general adulţi tineri care nu au suferit anterior de boli cunoscute", a precizat purtătorul de cuvânt al OMS.

Laboratoarele canadiene şi americane au confirmat că era vorba despre "un nou virus gripal", a subliniat ministrul mexican al Sănătăţii. El nu a precizat dacă virusul era acelaşi cu cel care face ravagii în statele americane vecine California şi Texas.

Pentru a încerca să stopeze propagarea bolii, Guvernul mexican a ordonat vineri închiderea totală a şcolilor şi universităţilor publice şi private din Ciudad de Mexico şi din statul Mexico (din centrul ţării), în timp ce primăria din Mexico a decis, tot vineri, o campanie masivă de vaccinare.

Autorităţile sanitare au recomandat de asemenea mexicanilor să nu-şi strângă mâna, să nu se îmbrăţişeze şi să evite deplasarea cu metroul.

Îngrijorarea experţilor medicali este justificată de faptul că porcii pot servi drept "creuzet" pentru a da naştere unei noi tulpini foarte virulente pentru om, combinând materialele genetice ale gripei porcine şi gripei aviare.

"Infectarea oamenilor cu un nou virus gripal de tip A, de origine animală, cum este cazul prezent, este o sursă de îngrijorare, pentru că există un risc, chiar redus, de apariţii ale virusului cu potenţial pandemic", a observat Centrul european de prevenire şi control al bolilor, pe site-ul său de Internet.

"Porcii au fost implicaţi în apariţia de noi tulpini virale responsabile de două pandemi de gripă în secolul al XX-lea", aminteşte OMS. Aparatul respirator al porcilor este de fapt "dotat cu receptori care îi fac sensibili la infectarea în acelaşi timp cu virusurile umane şi virusurile aviare", potrivit organizaţiei ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici