Alertă la consulatul Ungariei din Istanbul, după primirea unor plicuri cu un praf suspect

Echipele de intervenţie au inspectat luni consulatul Ungariei la Istanbul, care a primit, la fel ca alte cinci consulate din oraş ale unor ţări membre ale coaliţiei antijihad, scrisori conţinând un praf suspect, au anunţat surse oficiale.

126 afișări
Imaginea articolului Alertă la consulatul Ungariei din Istanbul, după primirea unor plicuri cu un praf suspect

Alertă la consulatul Ungariei din Istanbul, după primirea unor plicuri cu un praf suspect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membri ai agenţiei turce pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (Afad) au intervenit la misiunea diplomatică, se arată într-un comunicat al guvernoratului metropolei, care consideră că plicurile fac parte din acelaşi lot cu cele primite vineri de alte cinci consulate.

Douăzeci şi patru de persoane se aflau sub observaţie medicală, luni dimineaţă, după ce cinci consulate din Istanbul ale unor ţări membre ale coaliţiei antijihad, între care SUA şi Franţa, au primit vineri scrisori conţinând un praf suspect.

Este vorba despre cinci străini şi 19 cetăţeni turci, a precizat Ministerul turc al Sănătăţii, adăugând că aceştia sunt urmăriţi în clinici specializate şi că starea lor de sănătate este bună.

Ministerul a informat luni că nu a descoperit "agenţi de război biologic precum antrax, pestă, ricină sau tularemie" în urma analizelor efectuate începând de vineri.

"Examene chimice şi biologice suplimentare sunt în curs" şi rezultatele urmează să fie date publicităţii luni seară, a adăugat ministerul.

Vineri, 16 persoane fuseseră plasate sub observaţie, iar echipele de securitate turce interveniseră în cinci consulate vizate - Germania, Belgia, Canada, Statele Unite şi Franţa - pentru a efectua teste şi a preleva pudra galbenă conţinută de aceste scrisori.

Doar o persoană, care lucra la consulatul canadian, a fost "expusă direct" acestei substanţe atunci când a deschis plicul.

Această alertă are loc în timp ce numeroase ţări occidentale şi-au consolidat măsurile de securitate împotriva ameninţărilor venite din partea grupării Stat Islamic (SI), care asediază de o lună oraşul sirian kurd Kobane, în apropierea frontierei turce.

Ungaria a anunţat că va livra muniţie Irakului pentru a lupta împotriva extremiştilor sunniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici