Ali Zeidan, un fost opozant al lui Muammar Kadhafi, ales premier al Libiei

Un fost opozant al regimului lui Muammar Kadhafi, Ali Zeidan, a fost ales duminică seara premier de către Congresul General Naţional (CGN) libian şi are la dispoziţie un termen de două săptămâni pentru a forma un Guvern, a anunţat preşedintele Legislativului.

195 afișări
Imaginea articolului Ali Zeidan, un fost opozant al lui Muammar Kadhafi, ales premier al Libiei

Ali Zeidan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Susţinut de către liberali, Zeidan a fost ales cu 93 de voturi, în timp ce contracandidatul său, actualul ministru pentru Guvernanţă Locală Mohamed al-Hrari, susţinut de către islamişti, a obţinut 85 de voturi, potrivit rezultatului votului, anunţat de către preşedintele Legislativului, Mohamed al-Megaryef, pentru televiziunea libiană.

La şedinţă au fost prezenţi 179 dintre cei 200 de membri ai Congresului General Naţional libian.

"Ali Zeidan este premier şi i se cere să îşi formeze Guvernul în termen de două săptămâni începând de la data alegerii sale", a declarat Megaryef.

Votul a fost difuzat în direct de televiziunea libiană.

Un fost opozant radical al dictatorului defunct Muammar Kadhafi, Ali Zeidan a fost susţinut de către Alianţa Forţelor Naţionale (AFN, liberală).

Diplomat de carieră, el a petrecut peste 30 de ani în exil, după ce a fugit, în 1980, în timp ce se afla la post la ambasada libiană din India.

El s-a alăturat Frontului Naţional libian de Salvare, o formaţiune din care făceau parte opozanţi ai fostului regim aflaţi în exil. Ulterior a părăsit formaţiunea şi s-a consacrat, la Geneva, apărării drepturilor omului în Libia.

Mohamed al-Hrari, un universitar în vârstă de 56 de ani, a fost susţinut de către islamiştii din cadrul Partidului Justiţiei şi Construcţiei (PJC), rezultat din mişcarea Fraţii Musulmani şi din independenţi care fac parte sau sunt influenţaţi de diverse curente islamiste.

AFN, condusă de către Mahmud Jibril, o coaliţie de mici partide liberale conduse de către arhitecţii revoltei din 2011 împotriva colonelului Muammar Kadhafi, deţine 39 de mandate dintre cele 80 rezervate partidelor politice.

PJC este a doua formaţiune ca importanţă în cadrul Congresului, deţinând 17 mandate.

Restul de 120 de mandate sunt deţinute de către candidaţi independenţi, cu diverse convingeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici