Alpinistul român Teo Vlad îşi încheie expediţia, după ce China a închis partea de nord a Everestului

Alpinistul român Teofil (Teo) Vlad şi-a încheiat expediţia pe Muntele Everest după ce autorităţile chineze şi Asociaţia Chineză pentru Alpinism au decis închiderea zonei nordice a Everestului, anunţă Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare, într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

727 afișări
Imaginea articolului Alpinistul român Teo Vlad îşi încheie expediţia, după ce China a închis partea de nord a Everestului

Alpinistul român Teo Vlad îşi încheie expediţia, după ce China a închis partea de nord a Everestului (Imagine: Facebook)

În urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 produs sâmbătă în Nepal şi a avalanşelor declanşate ulterior pe partea nepaleză a Muntelui Everest, autorităţile chineze şi Asociaţia Chineză pentru Alpinism au decis închiderea zonei nordice a Everestului, afirmă comunicatul.

Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare afirmă că a primit confirmarea deciziei autorităţilor din China, miercuri dimineaţa, prin SMS de la Teofil Vlad. Totodată, precizează asociaţia, informaţia se regăseşte şi pe contul de Twitter al alpinistului britanic Neil Corry.

Ca urmare a acestei decizii, expediţia s-a încheiat, urmând a fi stabilite detaliile logistice pentru întoarcerea în România, în zilele următoare, adaugă comunicatul. Teofil Vlad se afla pe partea de nord a Muntelui Everest, în Tibet, care a fost mai puţin afectată de cutremur.

Cutremurul de sâmbătă este cel mai mare dezastru înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani şi s-a soldat cu peste 5.000 de morţi şi pagube uriaşe. Premierul nepalez şi-a exprimat, marţi, temerea că bilanţul ar putea creşte până la 10.000 de morţi, pe măsură ce se va avansa către zonele izolate.

Seismul a generat avalanşe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă anunţa luni că alpiniştii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad, aflaţi în Munţii Himalaya în timpul cutremurului sunt teferi şi în siguranţă. Până în prezent, un număr de 36 de cetăţeni români au fost identificaţi în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.

Muntele Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la sfârşitul lunii mai. Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici