Ambasadele Australiei în Asia, implicate în reţeaua globală de spionaj condusă de SUA

Agenţia australiană de spionaj electronic DSD a folosit ambasadele ţării pentru a intercepta comunicaţii telefonice şi date de Internet în ţările vecine, în cadrul reţelei globale de spionaj conduse de Statele Unite, relatează cotidianul australian The Age, în ediţia electronică.

434 afișări
Imaginea articolului Ambasadele Australiei în Asia, implicate în reţeaua globală de spionaj condusă de SUA

Ambasadele Australiei în Asia, implicate în reţeaua globală de spionaj condusă de SUA (Imagine: Shutterstock)

Agenţia a operat clandestin instalaţii de supraveghere în ambasade fără ştirea majorităţii diplomaţilor australieni, scrie The Age.

Potrivit Fairfax Media, ambasadele vizate sunt cele din Jakarta, Bangkok, Hanoi, Beijing şi Dili, înaltele comisii din Kuala Lumpur şi Port Moresby şi alte posturi diplomatice.

Un document secret al Agenţiei Naţionale de Securitate provenit de la Snowden şi publicat de revista germană Der Spiegel dezvăluie existenţa unui program de strângere de informaţii desfăşurat din ambasade şi consulate americane şi din misiuni diplomatice ale unor parteneri apropiaţi ai Statelor Unite din grupul supranumit "Five Eyes", din care face parte şi Australia.

Programul cu numele de cod STATEROOM implică interceptarea comunicaţiilor prin radio, telefon şi Internet.

Potrivit documentului, instalaţiile de supraveghere din ambasadele australiene sunt "mici ca dimensiuni şi personal". "Ele se desfăşoară sub acoperire, iar misiunea lor reală nu este cunoscută de majoritatea personalului diplomatic din reprezentanţă", afirmă documentul. Echipamentul este ascuns cu grijă. "De exemplu, antenele sunt uneori ascunse în detaliile arhitecturale sau în echipamentele de reparare a acoperişurilor".

Documentul nu identifică locul exact al instalaţiilor agenţiei australiene, dar un fost ofiţer din cadrul serviciilor de informaţii ale armatei australiene a declarat pentru Fairfax Media că agenţia a desfăşurat activităţi de supraveghere din ambasadele Australiei în Asia şi Pacific.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici