Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Iran se va întoarce la Teheran

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Iran, Saif Mohammed Al Zaabi, se va întoarce la Teheran "în zilele următoare", la mai bine de şase ani după ce statul arab din Golf a redus legăturile cu Republica Islamică.

429 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Iran se va întoarce la Teheran

Moschee iraniană din Emiratele Arabe, Flickr

Demersul este în concordanţă cu eforturile EAU de a consolida relaţiile cu Iranul "pentru a realiza interesele comune ale celor două ţări şi ale regiunii mai largi", a precizat ministerul de externe într-o declaraţie, conform Reuters.

Emiratele Arabe Unite şi-au redus legăturile cu Iranul după ce Arabia Saudită şi-a întrerupt propriile relaţii cu Teheranul în ianuarie 2016. Măsura a fost luată în urma asaltului ambasadei saudite din Teheran de către protestatarii iranieni după ce Riadul a executat un important cleric şiit.

După ani de animozitate de pe părţi diferite ale rivalităţilor geopolitice, Emiratele Arabe Unite au început să se reangajeze cu Teheranul în 2019, în urma unor atacuri în apele Golfului şi asupra unor situri energetice saudite, pe fondul unor tensiuni sporite după ce Washingtonul a renunţat la pactul nuclear dintre puterile globale şi Iran.

Anul trecut, puterea musulmană sunnită Arabia Saudită a trecut la îmbunătăţirea legăturilor cu Iranul musulman şiit inamic, cu cinci runde de discuţii directe până în prezent. Acest lucru a avut loc într-un moment în care statele arabe din Golf urmăresc îndeaproape eforturile de a revigora pactul nuclear din 2015, pe care îl consideră defectuos pentru că nu abordează programul de rachete şi comportamentul Iranului.

Deşi Riadul şi Abu Dhabi doresc să pună capăt presiunilor Teheranului de a domina regiunea, ele doresc, de asemenea, să limiteze tensiunile, deoarece se concentrează pe priorităţile economice.

Emiratele Arabe Unite au legături de afaceri şi comerciale cu Iranul care datează de mai bine de un secol, emiratul Dubai fiind mult timp una dintre principalele legături ale Iranului cu lumea exterioară.

Un alt stat din Golf, Kuweit, a numit la începutul acestei luni primul său ambasador în Iran din 2016. Atunci, în semn de solidaritate cu Riadul, îşi retrăsese trimisul la Teheran, menţinând în acelaşi timp relaţiile ca parte a unei politici externe echilibrate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici