Ambasadorul Franţei la Teheran a vorbit cu profesoara arestată

Ambasadorul Franţei la Teheran, Bernard Poletti, a avut o "scurtă" conversaţie telefonică, miercuri, cu profesoara franceză arestată în Iran pentru "spionaj", a declarat o sursă diplomatică.

14 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Franţei la Teheran a vorbit cu profesoara arestată

Ambasadorul Franţei la Teheran a vorbit cu profesoara arestată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost o conversaţie scurtă", a declarat sursa, referindu-se la primul contact dintre oficiali francezi şi Clotilde Reiss, în vârstă de 23 de ani, lector de limba franceză la Universitatea din Isaphan, a cărei arestare a fost făcută publică de către Paris luni.

Ambasadorul Franţei la Teheran încerca miercuri să intre în contact cu cetăţeana franceză arestată în Iran pentru "spionaj", a declarat anterior şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, adăugând că a avut discuţii marţi cu omologul său iranian.

Arestarea lui Clotilde Reiss a crescut tensiunea dintre Franţa şi Iran, aceasta din urmă acuzând occidentalii că ar fi alimentat manifestaţiile împotriva realegerii la 12 iunie a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

"Ar trebui să îi putem face o vizită azi (miercuri, n.red.) în închisoarea sa, dar cum este zi de sărbătoare, este posibil să fim dezamăgiţi. Dacă nu, mâine (joi) vom putea în sfârşit să-i facem o vizită", a afirmat Kouchner, potrivit postului France Info.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Luc Chatel, declarase că ambasadorul Franţei la Teheran ar avea "posibilitatea de a o întâlni" miercuri pe Clotilde Reiss, precizând însă că nu are "nicio informaţie recentă privind cazul său".

Kouchner a precizat că el contestase din nou acuzaţiile de spionaj ale autorităţilor iraniene, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său iranian, Manushehr Mottaki.

"Am avut o lungă discuţie cu ministrul Afacerilor Externe ieri (marţi)", a declarat Kouchner, precizând că omologul său îl întrebase ce căuta aceasta într-o manifestaţie împotriva lui Ahmadinejad, unde a realizat fotografii.

"Dar ea nu se afla la această manifestaţie. Ea a făcut fotografiile cu telefonul său mobil aşa cum au făcut sute de mii de persoane", a afirmat Kouchner.

"Şi mesajele pe care le-a trimis anturajului său sunt mesaje banale şi de prietenie, adică nu vă îngrijoraţi pentru mine etc.", a continuat el.

"Este imposibil chiar ca această tânără fată de 23 de ani Clotilde Reiss să poată să acţioneze împotriva statului, văzând manifestaţiile din faţa ei", a subliniat el.

Kouchner a admis că această arestare era "fără nicio îndoială" un semn de tensiune între Franţa şi Iran. "Dar tensiunea rezultă din confruntările şi opoziţiile dintre iranieni în special şi din contestarea în interior a regimului însuşi şi la cel mai înalt nivel", a adăugat el.

Întrebat dacă el o considera pe Clotilde Reiss drept un "ostatic politic", el a răspuns: "Veţi înţelege că rămân discret. Ceea ce vreau foarte tare este ca ea să fie eliberată şi să se alăture familiei sale", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici