Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, convocat la Ministerul rus de Externe

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţa, a fost convocat, miercuri, la Ministerul rus de Externe pentru a da explicaţii despre multiplele interdicţii impuse cetăţenilor ruşi de a intra în Republica Moldova, relatează Unimedia.info.

526 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, convocat la Ministerul rus de Externe

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, convocat la Ministerul rus de Externe

Ministerul rus de Externe a transmis o notă de protest către Ambasada Republicii Moldova privind repetatele interdicţii de a intra în ţară impuse de Chişinău mai multor cetăţeni ruşi.

”Lui Andrei Neguţa i s-a protestat în legătură cu multiplele interdicţii recente, lipsite de temei, de a intra pe teritoriul Republicii Moldova unor jurnalişti, delegaţii oficiale, politologi, funcţionari, ofiţeri ai contingentului de menţinere a păcii, sau cetăţenilor simpli ai Federaţiei Ruse. Aceste acţiuni neprietenoase nu doar contrazic spiritul şi textul Tratatului de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, merg împotriva intereselor fundamentale ale ţărilor şi popoarelor noastre, dar şi ne obligă să ne îndoim de sinceritatea unor declaraţii făcute de oficialii Republicii Moldova, care ne asigurau de disponibilitatea de a construi relaţii constructive cu Federaţia Rusă pe bază de parteneriate. În Moscova sunt aşteptate măsuri imediate şi eficiente din partea Chişinăului. (...) Responsabilitatea de pe urma consecinţelor este pe partea moldovenească”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Ministerul rus de Externe vine după ce, în urmă cu o zi, jurnaliştii Alexei Samoliotov şi Marina Safronova au fost reţinuţi pe aeroportul din Chişinău de către poliţia de frontieră, întrucât "nu au specificat scopul vizitei în Republica Moldova". Prin urmare, cei doi au fost trimişi înapoi la Moscova, după ce au fost controlaţi timp de două ore.

În plus, la sfârşitul lunii iulie, mai mulţi cetăţeni ruşi, inclusiv artişti şi un parlamentar, au fost opriţi să intre în Republica Moldova, situaţie care a atras critici vehemente din partea preşedintelui Igor Dodon şi a vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a catalogat situaţia drept "ruşinoasă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici